Matoši: Manastir Dečani veoma bezbedan, Evropa Nostra sprovodi antikosovsku propagandu

Hlajilj Matoši
Izvor: mejdani.com

Komentarišući odluku organizacije civilnog društva Evropa Nostra, koja je manastir Visoki Dečani uvrstila na svetsku listu 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa, zamenik kosovskog ministra kulture Haljilj Matoši smatra da je pristup te organizacije zasnovan na antikosovskoj propagandi, a ne na činjenicama, prenosi Kljan Kosova.

"Ovo dolazi kao rezultat blokade koju je manastir Dečani napravio na projektu nacionalnog puta koji povezuje Kosovo sa Plavom, za koji su se strane u međuvremenu dogovorile oko rešenja koje ni na koji način ne utiče na manastir. Istina je da je manastir Dečani veoma bezbedan", rekao je Matoši.

Raniji i aktuelni problemi manastira Dečani svrstali su ovaj verski objekat među 12 najugroženijih spomenika u Evropi za 2021. godinu.

U opisu organizacije koja se bavi zaštitom evropskog kulturnog nasleđa kaže se da je pravoslavna svetinja Dečani napadana pet puta od rata.

Kao jedna od glavnih opasnosti spominje se plan za izgradnju autoputa Dečani-Plav u blizini objekta, mada se ne pominje da već postoji sporazum o ovom pitanju između manastira i kosovskih institucija.

Opština Dečani se dalje kritikuje, piše Kljan Kosova, zbog pokušaja eksproprijacije zemljišta zaštićenih kosovskim zakonom, dok se kao opasnost nagoveštava  i mogućnosti izgradnje velikih urbanih objekata u blizini posebne zaštićene oblasti.

Iguman Sava Janjić izrazio je zadovoljstvo nominacijom, nadajući se da će ona naglasiti važnost zaštite spomenika.

Citirano je savetodavno veće koje će izvršiti uži izbor da je “Manastir Dečani ostao talac nerešenog statusa Kosova“, dok je rečenica u članku sa fusnotom.

Lideri kosovskih instutucija često su se susretali sa protivljenjem srpskih sveštenika iz svetilišta pod zaštitom UNESKO, a oko različitih lokalnih i nacionalnih tema.

Organizacija Evropa Nostra, koja broji više od 200 grupnih i pojedinačnih članova, do sada je pet puta objavljivala listu sedam najugroženijih spomenika kulturne baštine u Evropi.

Za 2021. godinu na spisku su i Centralna pošta u Severnoj Makedoniji, Modern teatar u Bugarskoj i kompleks groblja Mirogoj u Hrvatskoj.

nikolla
14. Decembar 2020.
normalno to ina godine 2004 je cuvao to je nasa istorija sto gradio dardani na celu sa VITIA KUQI sto gradio serbski slavi bili na to vreme na karpate
Nenad
15. Decembar 2020.
Vi Siptari nikada niste bili pravoslavcini niti ste ikada pravili crkve, samo ste ih rusili.