Medicinski radnici prete obustavom rada

medicinski radnici
Izvor: GazzetaExpress

Kosovski sindikat medicinskih tehničara, akušera i drugih zdravstvenih radnika, uputio je pismo ministru zdravlja Armendu Zemaju i premijeru Avdulahu Hotiju u kojem izražavaju zabrinutost u vezi sa naknadama, tvrdeći da u ovoj situaciji nije dovoljno 18 evra za posao koji obavljaju tokom ove pandemije, prenosi Kljan Kosova.

Ovaj sindikat je takođe napomenuo institucijama vlade da su njihovi zahtevi „primereniji i manji od osmominutnog transfera dva miliona evra iz Državnog trezora koji se dogodio pre nekoliko dana“.

Predsednik ovog sindikata Fitim Havoli, između ostalog, smatra da je vreme da se nijedan medicinski tehničar ne odaziva pozivu za rad sa kovidom, sve dok se ne poveća plaćanje noćnog rada.

On je istakao da su zahteve uputili svim relevantnim institucijama, ali da su oni „ostali u fioci ili su bačeni“.

Došao je kraj strpljenju medicinskih tehničara koji su poslati da rade sa pacijentima sa kovid -19. Mnogi su se zarazili i izgubili živote radeći sa zaraženim pacijentima, da bi se premijer i ministar zdravlja hvalili dobrim radom, koliko dobro upravljaju pandemijom“, rekao je Havoli.

On je dodao da su zdravstveni radnici svesni situacija izazvane pandemojom koronavirusa i da treba da rade kako bi bili na usluzi građanima, ali da nije normalno da se njihovi zahtevi ne ispunjavaju.

Nije normalno besmisleno dodeljivanje sredstava u vreme pandemije dok su zahtevi medicinskih tehničara čijim se radom hvalite za upravljanje pandemijom neispunjeni, ne računajući finansijske odlive koji se poslednjih dana dešavaju u državnom budžetu. Verujemo da je vreme da se nijedan medicinski tehničar ne odazove pozivu za rad sa kovid-19 dok se naknada za noćni rad ne poveća. Povećanje sa 18 na 36 evra je vrlo mala budžetska implikacija na državu, manja od osmominutnog transfera iz Ministarstva za infrastrukturu od 2 miliona evra“, zaključuje se u pismu kosovskog sindikata zdravstvenih radnika.