Mediji i NVO: Vlada Kosova i međunarodni predstavnici da osude govor mržnje i zaštite igumana Savu

sava janjić
Izvor: FoNet/AP

Civilni sektor iz srpske zajednice na Kosovu osudio je napad Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu na igumana manastira Visoki Dečani o. Savu Janjića.

Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu oglasio se u nedelju sa optužbama na račun manastira Visoki Dečani da je manastir bio pretvoren u vojnu bazu i da su u njemu držani Albanci kao taoci tokom rata 1999, dok se „delilo oružje mobilisanim Srbima“, istovremeno zatraživši istragu protiv igumana o. Savu Janjića za „moguće kršenje Zakona rata i humanitranog prava“.

„Najoštrije osuđujemo neosnovane napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu na igumana manastira Visoki Dečani o.Savu Janjića. Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata“, navele su srpske civilne organizacije sa Kosova.

Savet kojim predsedava Haliti istupio je nakon serije kritika prištinskih zvaničnika usled toga što su Visoki Dečani uvršteni na listu sedam najugroženijih kulturnih spomenika u Evropi. Naveli su iste tvrdnje da manastir nije ugrožen kao što su to još 18. marta u zajedničkom pismu Evropa Nostri učinili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani.

„Saopštenje kojim se Savet oglasio ne potkrepljuje navode i ovog Saveta i kosovskih zvaničnika da Visoki Dečani i srpska zajednica na Kosovu nisu ugroženi, te da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u organizaciji pan-evropske federacije Europa Nostra. Naprotiv“, navele su u saopštenju civilne organizacije.  

U saopštenju se dodaje da su optužbe na račun igumana Save neosnovane.

„Napadom na o.Savu Janjića teškim i neosnovanim optužbama, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da se ista organizacija i u prošlosti isticala u „širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu“.

U javnom obraćanju, InTER, NVO „Aktiv“, NVO „ACDC“, CSD, Nova društvena inicijativa, Centar za razvoj zajednica, Link, Radio Goraždevac, Crno-beli svet, Centar za socijalne inicijative, Radio Kontakt plus, RTV Kim, Produkcija New Press, Centar za prava manjinskih zajednica Osojane, Gračanica onlajn i Forum za razvoj i multietničku saradnju, zatražili su od institucija Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika na Kosovu da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani.

LIRIA
12. April 2021.
Vrlo je dobro javnosti na Kosovu poznato delovanje KMDLNJ, i njihovog predsedavajućeg Halita Baranija. Gospodin Barani je poznat po tome što je "profesionalni svedok", tako da mu je to postalo glavno zanimanje, lažno svedočenje u vidu zanata