Meta: Bez promene granica, jedino rešenje suživot i poštovanje evropskih standarda za manjine

Ilir Meta
Izvor: Koha ditore

Rešenje problema Beograda i Prištine nije u promeni granica, već u poštovanju evropskih standarda koji se tiču manjinskih naroda, rekao je predsednik Albanije Iljir Meta, za portal a1on, prenosi Tanjug.

On je na svečanosti povodom obeležavanja 12 godina od proglašenja kosovske nezavisnosti u Tirani rekao da danas u svetu ima mnogo većinskih i manjinskih naroda, ali da je jedinstveno rešenje u demokratskom načinu rešavanja problema.

"Na Balkanu svaki narod, svaka nacija, je većina u jednoj i manjina u drugoj zemlji. Rešenje ne može biti promena granice, već da se poštuju evropski standardi svake manjine u svakoj zemlji”, rekao je Meta.

On je ocenio da je obeležavanje godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova važan događaj i dodao da “ imamo još jedan mnogo važan događaj, a to je praznik Srbije, gde takođe treba da prisustvujemo".

Prema Metinom mišljenju jedino rešenje je suživot i poštovanje evropskih standarda za manjine, a da nijedno rešenje koje vodi u smeru smanjenja broja Albanaca u Srbiji ili, kako kaže, Srba na Kosovu, neće biti održivo.

Srbin
14. Februar 2020.
Zar kosovski albanci nisu bili manjina pa pomerise granice