Miftaraj: Hoti je ukidanjem Radne grupe za borbu protiv korupcije počinio dva krivična dela

Miftaraj
Izvor: Zeri

Stručnjak za pravna pitanja iz Kosovskog Instituta pravde Ehat Miftaraj, izjavio je da je premijer Hoti, zajedno sa svim ministrima koji su glasali za ukidanje Radne grupe za borbu protiv korupcije, počinio dva krivična dela, zloupotreba položaja i sukob interesa“, prenosi Zeri.

Prema njegovim navodima trebalo bi da prođe najmanje 10 godina da bi ova krivična dela zastarela.

On dodaje  da ako “DSK i ova politička klika  ostanu na vlasti još 10 godina i nastave da kontrolišu sistem pravosuđa i bezbednosti, mogu mirno da spavaju”.

“Ali, ako Kosovo posle tri, pet ili sedam godina odluči da izgradi vladavinu zakona, gde tužioci i sudije primenjuju zakon pošteno, nezavisno i nepristrasno, premijer Hoti i ministri koji su glasali za ukidanje Radne grupe mogu lako „da se suoče sa krivičnim postupkom i neće spavati mirno“, rekao je on.

Miftaraj, kao dobar poznavalac zakona, kaže da Vlada nema mandat da ukida institucije bez analiza, bez adekvatne procene i bez učešća Skupštine, „samo da bi amnestirala hapšenje i krivični postupak članova partije“.

"Hoti će danas i sutra primiti brojne zagrljaje i aplauze članova stranke uronjene u krivični postupak, ali 10 godina je dug period," zaključio je Ehat Miftaraj.

Vlada Kosova je odlukom na sastanku u ponedeljak ukinula Radnu grupu za borbu protiv korupcije, koja je deset godina funkcionisala u okviru Kosovske policije i bavila se visokim profilima korupcije.