Miftaraj: Obavezan PCR test za kosovske građane koji dolaze iz inostranstva je najprljaviji poklon

granica
Izvor: Reporteri

Predstavnik kosovskog Instituta za pravdu Ehat Miftaraj ocenio je najavu kosovske vlade koja zahteva testiranje svojih državljana koji dolaze iz inostranstva, kao najprljaviji poklon koji su im pripremili kosovski premijer Avdulah Hoti i ministar zdravlja Armend Zemaj, prenosi Reporteri.

Miftaraj je u postu na Fejsbuku napisao da blizu 13 hiljada ljudi sa Kosova koji su na privremenom radu u inostranstvu stigne na Kosovo i da bi obavljanjem testiranja u privatnim laboratorijama zašta se izdvaja po 60 evra, samo u jednom danu ostali bez 780 hiljada evra.

„Posle mnogih, mnogih peripetija na granicama sa Mađarskom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom, oni dobijaju najprljaviji poklon na granici Kosova, odnosno od vlade Avdulaha Hotija i Armenda Zemaja. Iseljenik iz svoje zemlje pod nazivom Kosovo na granici dobija izjavu koju je pripremila Vlada Kosova, dužan je da je potpiše, gde prema preporuci Vlade obećava da će biti izolovan 14 dana, neće prihvatiti posete članova porodice i neće će se kretati. Sve ovo dok ne urade test kojim se potvrđuje da su negativni“, napisao je Miftaraj.

On smatra da pozicija i opozicija to ne bi smeli da dozvole, jer, kako kaže, to je direktno usmereno na štetu emigranata.

„Da li znate da su emigranti državljani Kosova i zaštićeni su Ustavom Kosova na isti način kao što su zaštićeni Hoti, Zemaj, Seljimi itd. Da li ste obavestili emigrante o ovim merama i kakve su posledice ako dođu na Kosovo? Da li su Armend Zemaj i Avdulah Hoti preduzeli neke mere za svakog emigranta koji je ušao na granicu da uradi test na kovid - 19 bez novca? Da li postoji vladino-privatni sporazum sa vladom da je 13 hiljada migranata koji dođu tokom dana prisiljeno da urade test koji košta. Ako se zna da dnevno uđe 13.000 ljudi, to je 780 hiljada evra u jednom danu?“, rekao je Miftaraj.