Miftaraj: Veliki broj sudija neozbiljan, slučajevi ostaju nerešeni i po 20 godina

Ehat Miftaraj
Izvor: Ekonomia Online

Izvršni direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftraj, rekao je da još uvek ima sudija koji svoj posao ne shvataju ozbiljno kršeći pritom profesionalnu etiku pri čemu predmeti traju i po 20 godina pa građani samim tim gube veru u pravosuđe, prenosi Koha.

„Smatram da je sve vezano za tu političku volju, da ne kažem političku volju u smislu politike, već na volju članova Sudskog saveta, uz volju članova Tužilačkog saveta Kosova. Istina je da i u SSK-u i u TSK-u, propisi o ocenjivanju rada verovatno nisu bili najadekvatniji u smislu ocenjivanja rada sudija i tužilaca na najprofesionalniji mogući način, ali su postojali neki parametri koji bi, ako su urađeni na pravi način, verujem da bismo verovatno imali više odgovornosti, bilo na sudovima ili u tužilaštvu“, rekao je Miftaraj.

Prema njegovim rečima, nedavne inicijative Sudskog saveta počele su sa inicijativom da povećavaju odgovornost sudija.

„Tačno je da je Sudski savet u poslednje vreme pokrenuo nekoliko inicijativa, poput Etičkog odbora, koje su na neki način tek počele da povećavaju odgovornost sudija. Vidi se da u poslednjih godinu dana imamo povećanje odgovornosti u radu sudija, bilo u smislu efikasnosti ili u smislu da oni svoj posao shvataju ozbiljnije nego u prošlosti, ali to su i dalje stari problemi. Kao KPI možemo reći da se svakodnevno susrećemo sa sudijama koji i dalje ne shvataju svoj posao ozbiljno, i dalje tretiraju ne stranke ravnopravno. Sve to ima veze sa činjenicom da će Sudski savet, Tužilački savet Kosova, biti efikasan u strožijem sprovođenju zakona u odnosu na sudije i zakon“, rekao je Miftaraj.