Miladinov u Štrpcu i Gori: Kancelarija za KiM je uvek uz svoj narod

Miladinov u Štrpcu i Gori
Izvor: Kosovo Online

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov posetila je danas opštinu Štrpce, gde je razgovarala sa direktorima obrazovnih institucija, a nakon toga i posetila dve socijalno ugrožene porodice.

Miladinov je posetu Štrpcu započela obilaskom OŠ "Staja Marković", gde je razgovarala sa direktorima osnovnih i srednjih škola, predškolske ustanove, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i predstavnicima Privremenog organa.

Istakla je da im je namera bila da se bolje upoznaju sa radom tih institucija, njihovim potrebama, ali i načinima kako da unaprede te institucije.

"Tema je bila potrebe, problemi ako postoje, hvala Bogu ne postoje, uvek smo tu da rešimo taj problem preventivno i da ne dođe do toga i naravno da vidimo šta je to što Kancelarija za KiM može da uradi i unapredi vaspitno-obrazovni sistem u školama i naravno u predškolskim ustanovama", navela je Miladinov.

Dodala je da je veoma značajno to da Kancelarija za KiM prati tempo i potrebe svih tih ustanova.

Kako kaže, dobro je što su njihove potrebe za kapitalnim projektima male, ali da to ne znači da Kancelarija neće ulagati i da neće davati još više nego što je do sada dato.

"Ono što je dobro to je da će Kancelarija za KiM unaprediti i poboljšati uslove boravka dece u školama kupovinom novog nameštaja i ja sam sigurna da će deci da bude udobnije i lepše i takođe problemi oko materijalnih troškova više nisu problemi. Kancelarija detaljno isplaćuje materijalne troškove svim našim školama, jubilarne nagrade što je veoma važno i ono što je još važnije to je da je direktor Kancelarije za KiM uvek tu za sve probleme da odmah rešimo da odmah stanemo na put da ne bi došlo do nekih posledica, a mi iz Kancelarije ovakvim razgovorima praktično dobijamo još više motiva jer kada dobijete potvrdu od svih direktora da zaista imamo dobru saradnju i da smo na pravom putu, to znači još više motiva za nas sve u Kancelariji da još više radimo“, istakla je Miladinov.

Nakon toga, Miladinov je obišla sedmočlanu porodicu Dogandžić koji su korisnici socijalne pomoći, a u saradnji sa Crvenim krstom porodici su dostavljeni paketi sa hranom, higijenskim proizvodima i slatkišima.

Marina Dogamdžić zahvalila je Kancelariji za KiM što im već godinama unazad pružaju pomoć i podršku.

"Primamo socijalnu pomoć, suprug i ja ne radimo, živimo od socijale. On je radnik, ali nema posla, operisao je kataraktu desnog oka, pre četiri meseca je imao diskusherniju nije mogao da ustane iz kreveta, ima šećer, pritisak. Deca su porasla imamo tri koje još školujemo, sin je završio fakultet, ćerka ima jos pet ispita do kraja, udala se. Živimo u kući koju su pre 49 godina sagradili svekar i svekrva, krov prokišnjava, teško živimo", ispričala je.

Kako je dodala, Crveni krst im izlazi u susret, pomaže im kada mogu.

"Ćerka nam se od septembra školuje u Lapljem selu, izašli su nam u susret Zlatko i Gordana Đorić iz Avenije i prihvatili su je kao svoju unuku, kod njih živi i hrani se. Hvala gospođi Svetlani, izašla nam je u susret", rekla je Dogandžić

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov je rekla da je uvek tu za porodicu Dogandžić i najponosniji su što su Slaviši domaćinu porodice omogućili operaciju oka zahvaljujući kojoj je povratio svoj vid.

"Kancelarija za KiM je uvek prisutna uz svoj narod i uvek smo tu da pomognemo u svakoj situaciji. Istakla bih i pomoć naših volontera Crvenog krsta sa kojima Kancelarija ima izuzetno dobru saradnju. Porodica Dogandžić se pre nekih osam meseci obratila Kancelariji za KiM, lično meni i naravno uz konsultacije sa direktorom Kancelarije i ostalim kolegama ja sam izašla u susret naravno i omogućili smo da se gospodin Dogandžić operiše o trošku države i da posle dosta godina mraka ugleda svetlost dana i da napokon može da vidi svoju decu. On sada na desnom oku vidi 100 odsto, levo oko mu je i dalje ugroženo, a mi ćemo se potruditi da država Srbija pomogne porodici Dogandžić i ne samo njima, već i drugim ljudima koji se obraćaju Kancelariji za pomoć", kazala je.

Kako dodaje, Kancelarija uvek izađe u susret i omogućava lečenje Srbima.

"Mi se trudimo da im stvorimo te uslove, ali kad je ovakva neka situacija gde ne postoje uslovi u našem srpskom sistemu ovde, sigurna sam da Srbija može da izađe u susret svima njima. Naravno ovakva pomoć koju smo mi sada doneli znači mnogo ovoj porodici ne u toj meri da bi oni sada mogli neko duže vreme da žive, ali tu je Crveni krst, tu je Kancelarija koja redovno svakoga meseca socijalno ugroženim porodicama isplaćuje jednokratne pomoći i socijalna davanja u vidu novčane socijalne pomoći i sigurna sam da ćemo uvek biti tu gde jesmo, a to je uz svoj narod“, istakla je Miladinov.

Tokom posete opštini Štrpce Miladinov je posetila i socijalno ugroženu porodicu Stanisavljević kojoj je od strane Kancelarije obezbeđen i lični pratioc za starijeg sina.

Nakon posete Štrpcu Miladinov je posetila i Goru gde se sastala sa direktorima osnovnih i srednjih škola koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije

Miladinov je rekla da joj je veliko zadovoljstvo što je po drugi put za kratko vreme ponovo u Gori.

"Cilj ove posete je razgovor sa direktorima naših škola, da vidimo da li imaju neke probleme, da li su spremni za zimu, da li je Kancelarija za KiM uradila svoj deo posla u vezi sa tim. Da prenesem pozdrave direktora kancelarije Petra Petkovića i nas zaposlenih u Kancelariji, a ja kao neko ko vodi zdravstvo, obrazovanje i socijalu tu sam da sa članovima veća, predsednikom opštine podelimo šta nam je činiti u budućnosti, a šta je ono što smo lošije radili a treba da unapredimo i poboljšamo" kazala je Miladinov.

Ponovila je zadovoljstvo što je danas u Gori i istakla da će Kancelarija za KiM i dalje pomagati i raditi na unapređenju obrazovnog sistema.

"Nadam se da će kancelarija kao što je i do sada radila pomagati i unapređivati obrazovno-vaspitni sistem i  u opštini Gora, u svim mestima gde postoje srpske škole u Brodu, Mlike, Restalici, Vraništu, Kruševu, Rapče i u drugim mestima, i da ćemo unapređivanjem obrazovanja samim tim našim učenicima koji su ovde dati mnogo više što se tiče savremene nastave i nastavnih sredstava, a naravno unaprediti i zdravstveni sistem pošto država Srbija ovde radi i na tome", rekla je Miladinov.