Milan Vasić uručio pomoć Stanojku Petkoviću iz Vrbeštice: Pomoći nekome je dar od Boga

Milan Vasić
Izvor: Kosovo Online

Od novčanih sredstava koja su prikupljena humanitarnim izvođenjem predstave "Ženidba" ansambla Narodnog pozorišta Priština, u Republici Srpskoj, kao i dobrovoljnim prilogom Policijske uprave Banjaluka, glumac Milan Vasić uručio je pomoć - hranu i kućne aparate, Stanojku Petkoviću iz Vrbeštice u opštini Štrpce, koji živi u teškim uslovima.

Vasić ističe da je organizacija "Baštionik" iz Banjaluke, koja je bila jedan od oganizatora gostovanja prištinskog pozorišta odlučila da deo prikupljenih sredstava on donira ugroženim porodicama na Kosovu, dok će drugi deo sredstava dodeliti sama organizacija.

Ono što ga je, osim teške materijalne situacije u kojoj se nalazi Petković, navelo da mu pomogne je i njegov vedar duh, ali pre svega skromnost.

"Mi smo sa prištinskim pozorištem igrali predstavu 'Ženidba' u Republici Srpskoj i to je trebalo da bude gostovanje, ali je organizacija "Baštionik" iz Banjaluke, koji jako vole Kosovo i Metohiju, znajući ko sam ja i šta radim, želala da to bude humanitarnog karaktera. Dogovor je bio da imamo četiri igranja i da novac od dve predstave oni nose na Kosovo i Metohiju, a da od dva igranja ja izaberem porodice z apomoć. To je bilo oko 3.500 evra, a onda su iz Banjalučke policije, kada su videli moju objavu, samoinicijativno sakupili još 1.500 evra, kako bih pomogao našem narodu ovde. Poželeo sam da to budu dve ili tri porodice ne samo u Sirinićkoj župi, nego i u Kosovskom pomoravlju i Metohiji", kazao je Vasić.

Ističe da su ga prijatelji iz Štrpca uputili na Petkovića i da je on želeo da ga prvo upozna.

"Video sam u kakvim uslovima živi, ali ono što me prijatno iznenadilo, a što bi retko ko izjavio je kada sam ga pitao 'da li hoćeš krevet'? On kaže 'imam krevet'. Pitao sam hoćeš fižider? On kaže, 'imam frižider', a frižider mu uopšte nema vrata. Rekao mi je - 'ako doneseš nešto hvala ti, ali i da ništa ne doneseš opet ti hvala što si došao'. I da mu se malo pomogne on je zadovoljan", priča Vasić emotivno.

I, doneo mu je, frižider, televizor koji je najbolje društvo za nekoga ko je sam.

"Platili smo mu neke male dugove za struju i kablovsku od prethodnih meseci i platili mu za godinu dana unapred. Doneli smo mu hranu, sredstva za pranje, zimsku i letnju obuću... Nije ovo pomoć od 100.000 evra, ali je pomoć koja će moći dugo da potraje, da narednih meseci ne razmišlja o hrani, internetu, struji, da iole normalnije živi od ovoga", kazao je Vasić.

Vasić ističe da bi ovakve primere trebali da slede i drugi ljudi koji su u mogućnosti da pomognu.

"Ovo što mi sada radimo, voleo bih da neki drugi ljude vide, koji imaju novca, a možda se nisu setili... Ne kažem da neće, jer ima mnogo humanih ljudi, da ovo što ja radim, urade, ako ne i više. Ne mora da bude 100.000 evra, neka bude 2.000 ili 3.000 evra i neka se nađu pravi ljudi. Malo je para potrebno da nekome, kao Boki, malo ulepšamo život narednih šest meseci, godinu dana, pet godina. Ko god da pomogne ima dar od Boga. Ja ne tražim zahvalnost od ljudi, samo neka Bog gleda ovo što radimo i neka on bude zadovoljan i ja sam srećan", kazao je Vasić.

Dodao je da će već sutra nabaviti i nekoliko kokoški i rasad paprike i paradajza, koje će Petković zasaditi u svojoj bašti, a prvi plod je domaćin obećao baš njemu.

Uslovi u kojima živi Stanojko Petković su oskudni. Bez kupatila i neophodnih uređaja u kući živi sam. Uz novi frižider i televizor, ali i hraneu, život će mu od danas biti bar malo lakši.

Petković nije krio sreću  zbog pomoći koja mu je uručena, ali ipak napominje da ga mnogo više raduje to što je imao priliku da upozna Vasića, o kome ima samo reči hvale.

"Ne mogu ni da pričam od uzbuđenja, ovo mi se prvi put dešava. Ovo je za mene velika pomoć. Brinuo sam šta ću sutra da pojedem. Radim ponešto, zaradim pet ili deset evra i što je najvažnije skoro nigde nisam dužan. Sada imam hranu, plaćeni su mi računi i ako nešto zaradim mogu da imam i džeparac. Prepoznao sam Milana kada sam ga ugledao. On je legenda i ja volim da se šalim i to me održava. I kada je čovek tužan, Milan zna da ga nasmeje. Drago mi je što pomaže ljude, ima i lepe pesme i drago mi je što je ovde kod nas. Mnogi dolaze ali se najedu i napiju i briga ih za narod... Ovaj datum oko Uskrsa nikada neću zaboraviti. I da mi ništa nije doneo, a potrebno mi je, nije sve u novcu... I bogati umiru i imaju probleme, ali da čovek ima bar za osnovne stvari", kazao je Petković.

Milan Vasić će narednih dana uručiti pomoć i za još nekoliko socijalno ugroženih porodica na Kosovu.