Milena Ivanović: Tražiću sve papire iz tužilaštva, direktnije ću se uključiti u istragu

Milena Ivanović i sin
Izvor: Tanjug

Uoči treće godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, njegova udovica Milena Popović Ivanović izjavila je za "Novosti" da ne gubi nadu i najavila da će ubuduće biti direktnije uključena u proces otkrivanja počinilaca.

"U mom životu sada je najvažniji cilj da budu pronađeni nalogodavci i izvršioci Oliverovog ubistva. Ovlastila sam advokata da prati proces u Prištini. Tražićemo da nam tužilaštvo dostavi svu dokumentaciju o predmetu, a prisustvovaću i prvom sledećem ročištu. Nadam se da ćemo svi mi, koji smo Olivera voleli i poznavali, učiniti sve što možemo da njegove ubice budu otkrivene", rekla je Ivanović.

I treća godišnjica ubistva Olivera Ivanovića sutra će biti obeležena bez saznanja o izvršiocima i nalogodavcima atentata.

Osnivač GI SDP i jedan od lidera Srba sa Kosova ubijen je 16. januara 2018. ispred svoje kancelarije. Istraga koju vode vlasti u Prištini, uprkos nekim hapšenjima i pokretanju postupka, nije dala nikakve rezultate. Istraga je pokrenuta i u Beogradu, ali Priština sve vreme odbija saradnju i ne dostavlja tražene dokaze srpskim istražnim organima.

Prema nezvaničnim informacijama, državni organi Srbije imaju indicije, pa čak i fotografije koje ukazuju na osobu koja bi mogla da bude neposredni izvršilac i rade na prikupljanju dokaza. U javnosti se više puta pominjala moguća umešanost Fljorima Ejupija i Lirima Zeke, koji su u vreme atentata bili u Kosovskoj Mitrovici.

Pitanje njihove povezanosti sa ubistvom Ivanovića prošle godine postavio je i predsednik Aleksandar Vučić.

Ejupi, koji je prema informacijama naših službi, uoči atentata došao na Kosovu iz Nemačke, poznat je kao "bombaš iz Podujeva".

On je bio osumnjičen za postavljanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" 2001, kada je poginulo 12, a ranjeno 43 Srba. Iako je uhapšen na osnovu DNK tragova, misteriozno je pobegao iz baze "Bondstil".

Za Lirima Zeku vezuje se čitav niz kriminalnih aktivnosti - od šverca droge, preko falsifikovanja dokumenata, do krijumčarenja oružja, ubistva i silovanja. Zbog droge je u Nemačkoj bio osuđen na sedam godina, ali je uspeo da pobegne.

S druge strane, kosovsko tužilaštvo napisalo je konfuznu optužnicu protiv grupe Srba navodno umešane u ubistvo Ivanovića. Prema toj optužnici, grupu navodno predvodi Milan Radojičić, koji, međutim, nije za to i optužen.

U tekstu optužnice, koji je tri puta menjan, pomešani su navodi o ubistvu sa optužbama za organizovani kriminal. Optuženima se na teret stavlja prikrivanje dokaza i pomaganje, ali ne i samo ubistvo. Samo suđenje nikako da se pomakne sa početka, a nedavno je odloženo drugo ročište po novoj, trećoj po redu optužnici.

Među kontroverzama koje prate prištinsku istragu i optužnice jesu i optužbe protiv Ivanovićeve bliske saradnice Silvane Arsović, koja je najpre optužena za pomaganje ubicama jer je, navodno, isključila kamere.

Do treće verzije optužnice Arsovićeva je optužena za saizvršilaštvo.

"Sramota je što se posle tri godine od ubistva suđenje vraća na početak, a poseban akcenat optužnice se stavlja na Silvanu Arsović, prvu i najodaniju saradnicu koju je pokojni Oliver imao. Iako nemaju ni jednog jedinog dokaza, kosovsko pravosuđe je tereti za učešće u ubistvu, što ostavlja posledice na zdravstveno stanje ove samohrane majke, koja će, dokazati nevinost", kazala je Ksenija Božović iz GI SDP.

Jedna od ključnih nerazjašnjenih stvari u istrazi jeste pitanje ko je, kada i kako isključio kamere na prostorijama GI SDP koje bi snimile ubice.

Takođe, Beograd nikad nije dobio snimke silueta atentatora, koje navodno Priština ima, kao ni DNK tragove i analize. Nisu dostavljene ni čaure, već samo njihove replike, kao ni satelitski snimci, za koje se tvrdi da su neupotrebljivi, iako je tog dana bilo vedro.

DNEVNICI U "ADLIGATU"

Knjige i lični predmeti Olivera Ivanovića biće ubuduće sastavni deo fonda Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat". 

Milena Popović Ivanović poklonila je "Adligatu" zbirku predmeta iz njegove zaostavštine. Zbirka će biti čuvana kao jedinstvena celina, a biće potpisan ugovor kojim se "Adligatu" poklanjaju Ivanovićeva biblioteka, arhiva i sveske sa njegovim beleškama i dnevnicima.

"Želja 'Adligata' je da se sačuva dragocena dokumentacija i drugi predmeti koji mogu biti od važnosti", rekao je Viktor Lazić, predsednik "Adligata", i ističe da je Ivanovića i lično poznavao, kao i da je on, u više prilika, na korektan način pomagao kolegama, ali i nepoznatim ljudima

 

nona
15. Januar 2021.
ti sa radojcicem i serbsku listi imate prst to svi znamo sta se radi rezim vucica svaki serbin zna ali ne moze da prica se ide gde je oliver svi serbi znaju ko si ti i radoicic i drugi a kumar ovaj ubistvo je onaj crni vulin