Mileva Kovačević ne napušta Prištinu: Ne oskudevam ni u čemu, prva želja mi je da prođe epidemija

Mileva Kovačević, Priština
Izvor: Kosovo Online

Sedamdesetčetvorogodišnja Mileva Kovačević spada među svega nekoliko pripadnika srpske zajednice koji su i ovu 2021. godinu dočekali u Prištini. Ona od 1983. godine živi u ovom gradu, otkako se doselila iz rodnog Crkoleza, sela u opštini Peć.

Novu godinu je dočekala uz televizor, a kako kaže za Kosovo Onlajn, prva želja joj je da prođe pandemija koronavirusa. Mileva poručuje da trenutno nema izraženijih problema u Prištini, osim toga što je nakon smrti supruga i udaje ćerke ostala da živi sama.

“Živim od danas do sutra, glavu u torbu. Više smo ogluglali na sve, ne samo ja nego svi koji smo ostali da živimo u Prištini. Ko je imao gde da ode otišao je, mi koji smo ostali nema nas puno. Najviše mi nedostaje porodica, inače ne oskudevam ni u čemu”, ističe Mileva.

Ona kaže da je opstala uprkos svim problemima koje su Srbi imali nakon 1999. godine. Sada je, kaže, mnogo bolja situacija i ističe korektne odnose sa komšijama Albancima.

“U početku je bilo problema, sada stvarno ne, ovde u komšiluku se normalno ponašaju. Pozdravljamo se, ali se ne družimo", objašnjava nam. 

Sloboda kretanja je takođe poboljšana, kaže Mileva, koja svakodnevno posećuje ambulantu pri Centru za mir i toleranciju, koje je uz crkvu Svetog Nikole, jedino mesto okupljanja Srba u Prištini. 

“U ambulantu idem svakog dana, jedino to. Nakupujem namirnice, uz televizor, čišćenje i spremanje prođe mi dan, drugog izbora nemam. Odem u Gračancu da podignem penziju i da platim kablovsku televiziju, kupim meso, sir i kajmak, ostalo imam ovde”, kaže Mileva. 

Ona napominje da je zahvalna na pomoći koju dobija od Crvenog krsta i države Srbije.

“Srbija nas nije zaboravila, redovno nam daje penzije i na tome smo zahvalni”, kaže Mileva, uz napomenu da mašta o “starim vremenima”, kada su se praznici u Prištini slavili sa porodicom i prijateljima.

Lidija Abdijevic Kovacevic
01. Januar 2021.
😢
Mina
01. Januar 2021.
Bas tuzno
Roni
02. Januar 2021.
Takav je zivot bilo gdje. !
Ljilja Belošević
02. Januar 2021.
😢😢😢
Marina
05. Januar 2021.
Pozdrav za Milevu
Lida
10. Januar 2021.
😢