Ministarka Grujičić u poseti KBC Kosovska Mitrovica, obišla i ranjenog Milana Jovanovića

Grujićić posetila ranjenog Milana Jovanovića
Izvor: Kosovo Online

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić, trećeg dana posete Kosovu, obišla je KBC Kosovska Mitrovica i Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Ona je na odeljenju hirurgije posetila Milana Jovanovića kojeg je kosovska policija ranila kod Bistričkog mosta 10. aprila.

Po dolasku u KBC Kosovska Mitrovica, ministarka Grujičić u pratnji oficira za vezu Dejana Pavićevića, održala je sastanak sa direktorom ove zdravstvene ustanove Zlatanom Elekom, dekanom Medicinskog fakulteta Tatjanom Novaković i drugim lekarima.

Nakon sastanka, ministarka je obišla hirurški blok i očno odeljenje, ginekologiju i porodilište, pedijatriju, interno odeljenje. Potom je posetila i Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini i izrazilla zadovoljstvo povodom renoviranja i novih instrumenata na stomatološkom smeru koji će biti korišćeni i za lečenje civilstva.

Grujičić je najavila zapošljavanje novih mladih lekara, ali je i pohvalila veliki broj zaposlenih. Zatražila je detaljan spisak ljudi koji će u narednih pet godina otići u penziju, da bi se specijalizovali mladi lekari.

"Ono na čemu insistiramo, i Vlada i predsednik, je mir, jer je to najbolje i za Srbe i za Albance. Imam želju da vidim svaku ambulantu, nadređeni će nam javiti gde ima potrebe da se pošalje oprema. Poslaćemo opremu i novčane donacije, jer država stoji iza svog naroda, posebno ministarstvo zdravlja", rekla je Grujičić.

Direktor KBC Zlatan Elek rekao je da je današnji dolazak ministarke zdravlja Danice Grujičić sa svojim saradnicima dovoljan dokaz da država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vladom, resornim ministarstvom i Kancelarijom za KiM, i te kako razmišlja o zdravstvenim radnicima i svima koji rade u zdravstvu na Kosovu i Metohiji.

"Sve što nam je obećano Vlada je ispunila. Postali smo KBC, renovirana je fizijatrija, zaposlili smo 72 lekara, 3 stomatologa i mnogo medicinskih sestara. Ministarku smo upoznali sa našim problemima, za šta je ona ona imala dosta sluha", rekao je Elek.

On je podsetio na dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja još od 2013. godine i posebno istakao da je ovu ustanovu kao premijer i kao predsednik Srbije više puta posetio Aleksandar Vučić, koji je, kako je naveo Elek, ispunio obećanje o formiranju KBC.

"Obećana su nam izuzetna javna ulaganja i investicije za rekonstruciju kompletnog zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, i kao što vidite ispred vas je moderna zgrada fizijatrije od 1300 metara kvadratnih. S ponosom ističem da ćemo imati modernu fizijatriju, a radi se i poliklinički deo i radove je obišla ministarka zdravlja.

Naveo je da je to sve rezultat timskog rada bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara, direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, i ukazao da imaju ogromnu podršku Srpske liste i potpredsednika ove stranke Milana Radoičića.

"U predhodnom periodu uspeli smo da zaposlimo 72 lekara, 28 diplomaca, 178 medicinskih sestara, tri stomatologa i jednu stomatološku sestru i jednog magistra farmacije. Ministarku smo danas pokušali da upoznamo sa našim problemima, naišli smo na njeno veliko razumevanje i verujemo da ćemo se u skorašnjem periodu ponovo gledati i videti ovde, da će naši ministri što češće dolaziti na Kosovo i Metohiju, jer samo zajedno možemo da pobedimo i da opstanemo", poručio je Elek.

Grujičić je obećala da će Ministarstvo nabaviti novu opremu za fizikalnu terapiju, kao i da će se organizovati sastanak na kojem bi trebalo da se dođe do plana kako da se što više specijalista "spusti" u primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi i sredine na Kosovu koje nemaju klinički centar imale specijaliste.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog rekonstrukcije Kliničkog centra i nabavke angio sale koja do sada nije postojala u Kosovskoj Mitrovici.

"Do sada nisu imali angio salu u Kosovskoj Mitrovici, a nabavkom te sale biće mnogo jednostavnije za ljude da ovde u Mitrovici dobiju stentove. Moja želja je da se to što pre završi", kazala je ministarka.

Grujičić navodi da je obaveza Srbije da na zakonit način i transparentno nabavi još jedan skener koji će biti kompatibilan sa angio salom.

Prenela je da su u Mitrovici izrazili želju da imaju novi gastroskop, kolonoskop.

"Kolega koji je obučen postoji, a ovde su hirurzi 'stara škola', obave sami i gastroskopiju i kolnoskopiju, ogroman se posao obavi", kazala je.

Navodeći da Kliničko bolnički centar ne može da zaposli sve koji su nezaposleni, Grujičić kaže da su se dogovarali da se zaposli određeni broj lekara koji bi bio ispomoć onim opštinama na Kosovu koje nemaju dovoljan broj specijalista.

"To je malo bilo dihotono, ali napravićemo zajednički sastanak gde ćemo se dogovoriti gde ko šta može da pokrije. Veoma je važno da se u primarnu zdravstvenu zaštitu spusti što više specijalista, napravićemo plan i videćemo kako ćemo to organizovati, ali obećavam da će Ministarstvo stati iza toga", navela je ministarka.