Ministarstvo kulture Srbije o napadu na crkvu u Štrpcu: Napadi na crkve učestali, dok Priština pokušava da uđe u Savet Evrope

Štrpce
Izvor: Kosovo Online

Ministarstvo kulture Srbije oštro je osudilo napad na crkvu Svetog Nikole u Štrpcu, podignutu u 16 veku, koja predstavlja jedan od spomenika kulture od izuzetnog značaja, a koja je tokom noći obijena i njena kancelarija opljačkana.

"Ovaj vandalski čin koji se dogodio samo nedelju dana nakon napada na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pokazuje da se nastavlja kontinuirano skrnavljenje i ugrožavanje srpske kulturne i verske baštine“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da posebno zabrinjava što počinioci ovakvih napada po pravilu ne budu pronađeni, ni kažnjeni, što je deo kampanje pretnji Prištine bezbednosti i opstanku srpskog naroda na Кosovu.

Ističu i da je dodatno licemerno što su incidenti učestali upravo dok predstavnici Prištine, uz pomoć svojih sponzora pokušavaju da se na silu, cinično i protivno svim principima i standardima „uguraju“ u Savet Evrope, pri tome kršeći vladavinu prava i gazeći principe demokratije, slobode i osnovnih ljudskih prava.

Zato Ministarstvo kulture ponovo apeluje na sve međunarodne organizacije i institucije da ne zatvaraju oči pred nasiljem i reaguju na učestale i intenzivirane incidente.