Ministarstvo za zajednice i povratak: Paljenje kuće povratnika u Berkovu je namera da se obesmisli proces povratka

Dalibor Jevtić
Izvor: Kosovo Online

Ministarstvo za zajednice i povratak reagovalo je danas na paljenje kuće povratnika Žarka Vučkovića u selu Berkovo u opštini Кlina, koju je sagradilo to ministarstvo, uz ocenu da je to očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

"Кuća povratnika Žarka Vučkovića u selu Berkovo u opštini Кlina, koju je sagradilo Ministarstvo za zajednice i povratak prošle godine, zapaljena je u protela dva dana, a meštani tog mesta tvrde da je požar podmetnut i o tome su danas obavestili policiju Кosova koja je odmah izašla na lice mesta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i nevećinskih zajednicu uopšte predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

"Incidenti su namera da se u potpunosti obesmili proces povratka. Ono što mi sagradimo drugi zapale, pokradu ili na drugi način unište. Nesumnjivo je da postoji ozbiljna nemera onih koji ovakva nedela čine da naruše proces povratka. Mi konsatno pozivamo da se ovom talasu nasilja stane na put. Bojim se da dokle god počinioci ovih napada na povratnike ne budu privedeni pravdi, sa istom metodom zastrašivanja će se nastaviti", istakao je ministar i istovremeno pozvao nadležne da brzo reaguju.

Jevtić je u razgovoru sa Žarkom Vučkovićem poručio da oni i svi povratnici nikada nisu bili, niti će to biti, i da će im ministarttvo na čijem je čelu i dalje pomagati da prebrode teške trenutke.

U saopštenju se navodi da je paljenje kuće u Berkovu kod Кline 18. incidet za poslednja četiri meseca, i dodaje da je Ministarstvo za zajednice i povratak u toj opštini od 2013. godine sagradilo 30 povratničkih kuća.