Mitropolija: Nadamo se da će oni koji rade na Temeljnom ugovoru odoleti pritiscima

Mitropolija
Izvor: Mitropolija

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je, da odluku Vlade Crne Gore o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, posmatra kao nameru da se odnosi između Crkve i države urede na kvalitetan način. Izrazila je nadu da će svi koji učestvuju u tom "poslu odoleti svim pritiscima i istrajati do kraja" za dobrobit celog društva, prenosi RTS.

U saopštenju Mitropolije navodi se da crnogorskom društvu "služi na čast što izvršna vlast Crne Gore u poslednjih godinu i po dana, za razliku od perioda pre toga, ne podržava i ne ohrabruje negativnu politiku i neprijateljsko nastrojenje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

"Odluku Vlade Crne Gore o Temeljnom ugovoru posmatramo upravo na taj način. Kao nameru da se odnosi između Crkve i države urede na kvalitetan način i da se pitanje dosadašnje diskriminacije i neravnopravnosti Srpske pravoslavne crkve pravedno reši", kaže se u saopštenju.

Mitropolija ističe i da "svima koji učestvuju u ovom časnom poslu, bez obzira da li to čine kao vernici ili kao osobe privržene modernim načelima demokratije i verskih prava i sloboda, želi pun uspeh."

"Iskreno se nadamo da će odoleti svim pritiscima i da će istrajati do kraja, ne u inat bilo kome, nego za dobro našega društva i radi stvaranja zaloga sveopšteg napretka Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Predsedništvo DPS-a Crne Gore odlučilo je da ta stranka uskrati podršku Vladi premijera Dritana Abazovića, nakon što je Vlada u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC i nakon što je SDP poručio da više nema njihovu podršku.

Abazović je pozdravio tu odluku, te naveo da će videti kakav će biti stav većine poslanika.