Mitropolit Joanikije: Srbi na Kosovu su raspeti i okupirani, nose veliki krst, ali se ne žale

Mitropolit Joanikije
Izvor: Mitropolija crnoogorsko primorska

Sveopšte božićno slavlje obuhata sve Srbe i tada su srpski badnjak i srpski običaji prisutni u domovima svih Srba širom sveta, a posebno u domovima "našeg raspetog naroda" na Kosovu i Metohiji, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, prenosi RTV.

To što, kako ističe, trpe Srbi na Kosovu, doživljavamo kao stanje nepravde, stanje okupacije, gde je našem narodu potrebna i vera i snaga da izdrže. 

"I čini se, ako oko nečeg mi Srbi možemo da se složimo, jeste da smo svi zajedno vezani za Kosovo i Metohiju, sve naše oči uprte su prema našim svetinjama, episkopu, sveštenstvu i narodu na Kosovu i Metohiji, jer oni nose veliki krst, veliko stradanje, trpe nepravde, ali se ne žale", naveo je mitropolit u intervjuu za TV Hram, a preneo Tanjug.

Kada god ima priliku, ide na Kosovo, odakle se, ističe, vraća obogaćen njihovom verom i njihovim trpljenjem i optimizmom kako se oni bore i objedinjuju, kako trpe nepravde i kako su odani svetinjama i tradiciji.

"Daće Bog da se i ova iskušenja razreše, da srpski narod dobije svoja prava na Kosovu i Metohiji, kako god išla politika i svetski procesi. Mi smo vezani za svetinje i naš narod, i vidimo da to i nama, koji smo van Kosova i Metohije, mnogo znači što se ta veza ostvaruje", naveo je Joanikije.

Iz Crne Gore, kaže, svako malo idu autobusi sa narodom na poklonjenje u svetinjama na Kosovu i Metohiji i vidimo koliko to našem narodu znači.

"Želimo da naš narod u miru proslavi Božić i Vaskrs, znamo koliko to njima znači, da mogu slobodno da ispovedaju svoju veru u svojim svetinjama... Ipak tamo Crkva i narod žive punim životom. Zahvaljujući Crkvi taj narod živi tamo i ima taj optimizam neviđene snage i intenziteta", kaže mitropolit.

Ističe divljenje prema toj, kako kaže, dečici, sveštenstvu i monaštvu, kako u tako teškim uslovima uspevaju da žive i da se nikada ne žale.

"Naš narod je odan svojoj veri i svojoj Crkvi", kazao je mitropolit i poželeo da ih predstojeći Božić, rođenje Hristovo obasja božjom ljubavlju, da im donese obnovljenje, zajedništvo i slogu.

Mitropolit Joanikije je komentarisao nedavnu zabranu patrijarhu Porfiriju da pređe prelaz ka Kosovu i ukazao da je to za SPC i Srbe na Kosovu bila veoma važna poseta i da je ta zabrana pokazala koliko je naš narod tamo raspet, koliko trpi i kolika je to nepravda.

Ističe da su tom zabranom brutalno prekršene verske slobode i verskih prava na Kosovu.

"To je diskriminacija vrlo širokih razmera, toliko nerazuman potez da će to i prištinske vlasti ubrzo videti i tu odluku povući. To je za njih kontraproduktivni potez. Oni time ne mogu ništa da dobiju, samo su pokazali zlu volju prema srpskoj crkvi i srpskom narodu", jasan je mitropolit Joanikije.