Mladi sa Kosova odlaze u velikom broju, radna mesta popunjavaju strani državljani

Priština
Izvor: Kosovo Online

Tržište rada na Kosovu suočava se sa nedostatkom radne snage usled odlaska mladih, a upražnjena radna mesta popunjavaju strani državljani, podaci su istraživanja Poslovne alijanse Kosova, prenosi Telegrafi.

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini ističe da je preko 500 radnika došlo iz Bangladeša i Indije, te da je trend u porastu.

Prema njegovim rečima, dugoročno gledano, zapošljavanje stranih radnika je loš izbor.

„To nas dovodi u opasnost da će se demografija stanovništva Kosova promeniti u budućnosti, iz razloga što naši mladi ljudi odlaze u Evropu, dok prazna mesta popunjavaju građani azijskih zemalja“, rekao je Šahini.

Univerzitetski profesor Muhamet Mustafa kaže da je privatni sektor stagnirao sa platama i da nije atraktivno mesto za zapošljavanje, navodeći da je to razlog što mnogi građani napuštaju Kosovo.

„Dok se ne uredi tržište rada, dok ne dođe do balansiranja potražnje i ponude, i dok bolnice, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, kao i privatni sektor ne budu primorani da podižu plate, neće biti drugačije“, rekao je Mustafa.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova iz 2022. godine, od 38,6 odsto aktivnog stanovništva, 12,6 odsto je nezaposleno.

Samo u prvih šest meseci ove godine kosovskog pasoša se odreklo preko 1.500 ljudi, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.