Moguće restrikcije vode zbog niskog vodostaja Gračaničkog jezera

jezero
Izvor: RTK2

Usled drastičnog pada nivoa vode Gračaničkog jezera, moguće su redukcije vodosnabdevanja piše RTK i dodaje da iako meteorolozi najavljuju skorije padavine, postoji bojazan da će tokom zimskih dana uslediti nestašica vode.

Konstantna suša je dovela do pada nivoa vode Gračaničkog jezera, što je izazvalo zabrinutost stanovništva sa teritorije opštine Gračanica da bi tokom zime mogle uslediti višesatne restrikcije vode.

Iz Regionalnog vodovoda u Prištini apeluju na smanjenje potrošnje, jer nivo vode u Badovačkom i Batlavskom jezeru zavisi od atmosferskih padavina, a ukoliko u narednom periodu uslede padavine, restrikcije vode neće biti.

Portparol Regionalnog vodovoda Priština Arijeta Mjeku-Azizi istakla je da se meštani Gračanice snabdevaju pijaćom vodom iz jezera Badovac, a danas nivo vode u tom jezeru iznosi 8,97 metara ispod maksimalne kvote.

„Ostalo je još samo tri centimetara do minimalne kvote. Akumulaciona jezera Batlava i Badovac zavise od atmosferskih padavina, kiše i snega. Ako ne bude padavina, sledeće godine moraćemo da uvedemo restrikcije“, ukazala je Mjeku-Azizi.

Ona je izrazila nadu da će uskoro pasti kiša ili sneg, i ublažiti lođe stanje nivoa vode u akumulacionim jezerima, odakle se snabdeva Gračanica i druge opštine.

Takođe, kako je navela, i kada su jezera puna, treba voditi računa o potrošnji, kao i kada je sušna godina.

Meteorolog Sulj Tahirsuljaj istakao je da se prema prognozama uskoro očekuju padavine. 

„Problem nije samo u Gračanici, već i u Gnjilanu gde je drastičnije stanje snabdevanja vodom. I u ostalim jezerima je opao nivo vode, ali ne u ekstremnim vrednostima“, naveo je Tahirsuljaj.