Mreža: Sprečiti ubistva žena na Kosovu, patrijarhalni mentalitet je poguban

Mreža kosovskih žena
Izvor: Kosovapress

Mreža kosovskih žena osudila je ubistvo 44-godišnje S.S, koju je u nedelju ubio njen bivši suprug, koji je zatim izvršio samoubistvo, prenosi Kosovo pres.

U saopštenju te mreže se navodi da je patrijarhalni mentalitet toliko duboko ukorenjen da muškarci vide žene kao svoje vlasništvo i odlučuju kada će im oduzeti život.

"Ubrzo nakon protesta 8. Marta, kada je organizovan  marš protiv patrijarhata koji ubija žene, u nedelju, 14. marta, muškarac je ponovo ubio ženu. Prema dosadašnjim policijskim izveštajima, S.S. je juče u Prištini ubio njen bivši suprug L.S, koji se kasnije ubio. Ko je odgovoran za ovo ubistvo? Kakvu pravdu će dobiti ubijena žena? Koliko puta moramo čitati takve vesti?“, navedeno je u saopštenju.

Mreža kosovskih žena izražava duboko ogorčenje zbog ovog slučaja, obećavajući istovremeno da će podići svoj glas  i tražiti pravdu za ovu ženu, kao i za bilo koju drugu ženu koja je silovana, povređena i ubijena.

"Mnogi muškarci koji su ubili žene osuđeni su na blage kazne, a u ovom slučaju niko neće biti osuđen. Kosovo mora uspostaviti politiku  sprečavanje nasilja i ubistava žena. Potrebno je doprineti obrazovanju i ekonomskom osnaženju i nezavisnosti. Pravosudne institucije moraju biti glasnije o ubistvima žena, ozbiljno se baviti slučajevima polnog nasilja i imati veće kazne za ubice. MŽK se neće zaustaviti sve dok se nasilje nad ženama tretira samo kao dnevna vest ili kao privatna stvar“, navodi se u saopštenju.