Na čelo Regionalne komande Kfora Istok došao novi komandant Derek Adams

Preuzimanje dužnosti komadanta Regionalne komande Kfora - Istok.jpg
Izvor: KFOR

Pukovnik američke vojske Derek Adams preuzeo je danas komandu nad Regionalnom komandom Kosovskih snaga pod vođstvom NATO na ceremoniji primopredaje održanoj danas u kampu Bondstil na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju Kfora, to je 28. rotacija američkog vojnog kontingenta na Kosovu.

Adams je član borbenog tima 2. brigade Nacionalne garde Armije Ajove, 34. pešadijske divizije, i zapovedaće manevarskim bataljonom, bataljonom za dejstva i drugim radnim grupama za podršku u Regionalnoj komandi Istok.

“Svaka jedinica podržava bezbednost, sigurnost i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom Kfora shodno Rezoluciji SB UN 1244 iz 1999. Ovde smo da pružimo podršku NATO u izgradnji mira i stabilnosti u ovom području i doprinesemo sigurnom okruženju,” rekao je Adams i naglasio da će podržati “razvoj stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova.“

Odlazeći komandant pukovnik Erik Rajli je na ceremoniji, kojoj je prisustvovao i novi komandant Kfora, general-major Franko Federiči, rekao da mu je bila velika čast i privilegija da služi kao komandant Regionalne komande Istok.