Na infektivnoj klinici popunjeni kapaciteti

koronavirus
Izvor: Economia online

Povećanje broja slučajeva koronavirusa dovelo je do opterećenja zdravstvenog sistema i popunjavanja kapaciteta na Infektivnoj klinici u Prištini nije bilo mesta za prijem novozaraženih pacijenata, prenosi Reporteri.

Infektolog Izet Sadiku je rekao za Radio Slobodna Evropa da je od 110 pacijenata koji se leče na Infektivnoj klinici, oko 90 odsto na terapiji kiseonikom i da većina njih nije vakcinisana.

„Iako je prošlo kratko vreme od početka poslednjeg talasa, naši utisci su da su klinički oblici teži nego što su bili u drugim fazama. Zato apelujemo na ljude da poštuju mere, da nose maske, da drže fizičku distancu i da se ne okupljaju bez potrebe. Treba stvoriti mogućnosti da se vakcinišu što je više moguće jer je vakcina glavno sredstvo za sprečavanje bolesti”, rekao je Sadiku.

Prema američkim stručnjacima, vakcinacija protiv kovida -19 smanjuje zaraze koronavirusom, ali da oni koji su zaraženi delta sojem iako vakcinisani, šire virus kao i nevakcinisani. Takođe, vakcinisani zaraženi virusom imaju blaže simptome bolesti i brže ih prenose.

Na Kosovu je danas registrovan rekordan broj novozaraženih u poslednja 24 satao 2.236.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od sutra su na snazi nove mere za suzbijanje pandemije.