Na Kosovo najviše dolaze turisti iz Albanije, i to zbog skijaških staza

planina
Izvor: Reporteri

Pandemija kovid-19 Kosovu je znatno smanjila priliv sredstava od stranih turista, ali, prema podacima turističke unije Kosova, turisti iz Albanije i dalje dolaze u velikom broju, njih više od 100.000 dolaze u planinske centre, a suma koju potroše iznosi čak 20 miliona evra, prenosi Reporteri.

"Prema statistici koju imamo, tokom zimske sezone na Kosovo dolazi preko 100 hiljada građana iz Albanije. Oni uglavnom posećuju skijališta koja su na Kosovu atraktivnija od onih u Albaniji“, rekao je predsednik Turističke unije Albanije Rahman Kasa i dodao da je pandemija svakako uzela svoj danak naročito kada su na snazi bile drastične mere i kada je sve bilo zatvoreno.

Kasa je rekao da je Kosovo mesto koje traže građani Albanije, pogotovo ljubitelji skijanja zbog atraktivnih skijaških staza.

"Kosovo ima neke ski staze, ima mesta koja dugo ostaju pod snegom, kojih je u Albaniji jako malo", kaže on.

Kosovo još uvek nema Zakon o turizmu, a nacrt zakona o ovom sektoru usvojen je pre nekoliko dana u Odboru za privredu. Predsednik Unije turista Kosova Baki Hoti, tražeći da Zakon o turizmu što pre bude izglasan u Skupštini, kaže da ovaj zakon, osim što je neophodan, mora da bude i funkcionalan.

"Bilo je neophodno da Kosovo i turistički sektor imaju zakon. To je odavno trebalo. Mislim da smo tokom izrade uradili najbolje moguće, verujem da će ovaj zakon biti funkcionalan i na dobrobit pre svega cele zajednice i celog turističkog sektora“, kaže Hoti.

Najposećenija mesta na Kosovu su planine, u kojima dominiraju Rugova, Boga, Šara i Brezovica. Fokus je takođe na kulturnom turizmu u glavnom gradu Prištini.