Na Kosovu 250.000 komada ilegalnog oružja, Svečlja kaže da policija preduzima mere

Zaplenjeno oružje
Izvor: Ekonomia Online

Svake godine na Kosovu se zapleni oko 1.500 komada ilegalnog oružja, a u posedu građana je mnogo veći broj, dok je broj zahteva za legalizaciju i dalje mali, piše Koha.

Prema najnovijim istraživanjima, na Kosovu postoji 250.000 komada ilegalnog oružja.

U periodu legalizacije, pre dve godine, podneto je samo oko 2.000 zahteva. Posedovanje ilegalnog oružja, u tako velikom broju, predstavlja prijetnju po sigurnost građana.

Iz Vlade kažu da su u fazi izrade izmena Zakona i krivičnog zakona o oružju, i najavljuju veće kaznene mere.

Prema zakonu, za posedovanje oružja neophodan je dokaz o sposobnosti rukovanja oružjem, psiho-fizičkoj sposobnosti, da vlasnik ne predstavlja opasnost po sebe, javni red i mir, javnu bezbednost, da je položio teorijski i praktični test za upotrebu oružja i drugi uslovi utvrđeni zakonom.

Bivši direktor kosovske policije Rašit Ćaljaj kaže da treba da postoje stroži zakoni u vezi sa nabavkom dozvoljenog oružja.

"Bilo je mnogo kampanja o tome kako smanjiti posedovanje ilegalnog oružja, činjenica je da je Kosovo ima veliki broj ilegalnog oružja, koje predstavlja veliku opasnost. Smatram da je oružje sa dozvolom sasvim u redu, jer institucije uvek znaju gde se nalazi oružje i obavlja redovne kontrole, ali zakoni treba da budu stroži“, rekao je Ćaljaj, za Kosovo pres.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja  istakao je da policija po tom pitanju preduzima mere, da su prve inicijative za promenu zakona o oružju preduzete kao i promena kaznenih mere protiv onih koji nose ilegalno oružje, a koje treba da budu strožije.

"Kao i sve zemlje Evrope i sve zemlje u regionu, te mere bi treba da budu oštrije kako bi se obeshrabrilo posedovanje oružja. Već smo u fazi izrade zakonskih izmena, nadam se da će to biti među završeno do kraja godine, a onda je na parlamentu da što pre to okonča“, rekao je Svečlja.

Kazna za ilegalno posedovanje oružja iznosi do 7.500 evra. Između ostalog, predviđena je i kazna zatvora do pet godina. Na osnovu Krivičnog zakonika postoji i kazna od dve do 10 godina zatvora za ilegalno posedovanje četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.

Zakon o oružju reguliše uslove za kupovinu, posedovanje, držanje, skladištenje, proizvodnju, deaktiviranje, popravku oružja i mnoga druga pitanja.

Izvršena je kategorizacija oružja - A,B,C i D, u zavisnosti od karakteristika: dužini oružja, mehanizmu za gađanje i sl.