Na Kosovu u pripremi digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji

Pasoš-digitalni sertifikat o vakcinaciji.png
Izvor: GazzetaExpress

Na Kosovu je do sada vakcinisano drugom dozom antikovid vakcine oko 400.000 hiljada građana, i prema saopštenju iz Ministarstva zdravlja pored potvrde o vakcinaciji, u pripremi je digitalni sertifikat za sve građane, prenosi Gazeta ekspres.

Digitalni sertifikat kovid-19 u upotrebi je u Evropskoj Uniji od 1. jula 2021. godine, i omogućava građanima da se slobodno kreću u 27 zemalja evropskog bloka, ukoliko su vakcinisani vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

U saradnji sa Evropskom komisijom, poštujući sve procedure, Kosovo je dizajniralo digitalni sertifikat za slobodno kretanje u različitim zemljama, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

"Odgovornosti Ministarstva zdravlja su da dizajnira sertifikat prema kriterijumima Evropske komisije i da ispuni standarde koje ovaj dokument treba da ima, i  da traži i zagovara što je više moguće EK, za dobijanje sertifikata u najkraćem mogućem roku", kažu u Ministarstvu.

Specijalista za javno zdravlje na Kosovu Edona Deva smatra da Kosovo može biti deo sistema digitalnog sertifikata, jer se primenjuju vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove.

Kako je rekla, tokom leta je putovala sa Kosova u Hrvatsku, državu koja je zemlja Evropske unije, i da nije imala problema sa potvrdom o vakcinaciji koju su izdale kosovske vlasti.