Na Prištinskom univerzitetu 104 brucoša više nego prošle godine

Prorektor prof. dr Jovan Bazić
Izvor: © Kosovo Online

Jubilarna pedeseta generacija koja je ove godine upisala jedan od deset fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici broji 1117 brucoša, što je za 104 studenta više u odnosu na prošlu godinu, potvrdio je za Kosovo Onlajn prorektor za nastavu prof. dr Jovan Bazić.

“Bez ozbira na sve okolnosti i uslove u kojima živimo mi smo vrlo bezbedno i pouzdano krenuli sa novom školskom godinom. Fakulteti su počeli da rade, studenti se osećaju bezedno, što je vrlo važno za studente prve godine, jer mnogi od njih su prvu put u Mitrovici i u mestima gde se nalaze naši fakulteti, poput Leposavića i Leška”, rekao je Bazić.

On je istakao da je i ovog puta potvrđena praksa iz ranijih godina kada je interesovanje studenata za pojedine fakultete u pitanju.

“Najveće interesovanje i ove godine vladalo je za Medicinski fakultet i neke studijske programe informatike i programiranja na Fakultetu tehničkih nauka i Prirodno–matematičkom fakultetu. Pozitivan bilans u upisu beleže i mnogi drugi fakulteti kao što su Poljoprivredni,  Pravni, Učiteljski, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Filozofski na kojem je najviše studenata pokazalo želju za studiranjem na odsecima psihologije i anglistike”, rekao je Bazić i naglasio “da je najmanje interesovanje bilo za studijske programe poput "Rudarstva" na FTN i "Filozofije" na Filozofskom fakultetu”.

Prorektor za nastavu je podsetio da je, kao nagradu za vredan jubilej, pola veka postojanja, koji ova visokoškolska ustanova slavi sledeće godine, ministar prosvete Mladen Šarčević u junu proglasio godinu otvorenog upisa, što znači da će svi studenti prve godine studirati o trošku države Srbije.

Na deset fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici trenutno studira oko osam hiljada aktivnih studenata.