Najlepša Kosovka devojka opštine Štrpce Milica Stanojević iz Sevca

Izbor za najlepšu Kosovku devojku za opštinu Štrpce
Izvor: Kosovo Online

U Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu održan je polufinalni izbor Kosovke devojke za opštinu Štrpce, a titulu najlepše ponela je Milica Stanojević iz Sevca koja će svoju opštinu predstavljati na finalnom izboru za najlepšu Kosovku devojku 26. juna u Gračanici.

Veče je imalo i humanitarni karakter jer se novac prikupljao za izgradnju crkve u selu Sušiće.

U izboru za najlepšu Kosovku devojku opštine Štrpce učestvovalo je sedam devojaka, a žiri je jednoglasno odlučio da titulu najlepše ponese Milica Stanojević.

Stanojević je istakla da je to za nju velika čast i da će se potruditi da svoju opštinu predstavi na najbolji način.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam učestvovala i što ću našu opštinu predstavljati u Gračanici. Sve devojke su bile lepe i sve je proteklo u najboljem redu. Nadam se da ću na najlepši način predstaviti svoju opštinu i da će biti ponosni na mene", kazala je Stanojević.

Manifestacija je imala i humanitarni karakter jer će novčana sredstva od prodaje karata biti donirana za izgradnju crkve Svetog Pantelejmona u selu Sušiće koje je inače jedino naseljeno mesto u ovoj opštini koje nema crkvu.

Snežana Aleksić ispred Doma kulture "Gračanica", glavnog organizatora manifestacije, ističe da joj je posebno drago zbog devojaka koje se prijavljuju za učešće na ovoj manifestaciji i na taj način neguju tradiciju, nošnju i igru.

"Velika mi je čast što sam ovde ispred Doma kulture Gračanica koji trideset drugu godinu za redom organizuje izbor Kosovke devojke. Čast mi je jer je ovo veče i polufinalni izbor u Štrpcu drugačiji jer je humanitarnog karaktera i drago mi je što su se svi odazvali kako učesnici, tako i narod koji živi ovde. Što se tiče devojaka koje su učestvovale hoću da ih pozdravim jer one neguju tradiciju, nošnje, igru, našu izvornu pesmu. Napomenula bih da se iz godine u godinu prijavljuje sve manje devojaka i koliko god da ih je četiri, pet ili sedam kao večeras one znaju da cene pravu vrednost Kosova i Metohije. Mislim da smo deneli pravu odluku i čestitam devojci koja će predstavljati opštinu Štrpce 26. juna u porti manastira Gračanica", kazala je Aleksić.

Direktor Doma kulture "Sveti Sava" Saša Milosavljević ističe da je srećan što je sve proteklo u najboljem redu, a devojci koja će predstavljati opštinu poželeo je mnogo sreće.

"Najbitnije je da je manifestacija realizovana kako smo zamislili i da je izabrana najlepša devojka koja je bila večeras kandidat za polufinalno veče izbora za Kosovku devojku. Drago mi je što je bio veliki odaziv ljudi jer je manifestacija bila humanitarnog karaktera za izgradnju crkve Svetog Pantelejmona u selu Sušiće. Nadam se da će naša učesnica u finalu u Gračanici imati velikog uspeha i sa njom smo do pobede", kazao je Milosavljević.

Posetioci manifestacije imali su večeras priliku da uživaju u nastupima ansambla “Venac” iz Gračanice, KUD “Jovan Kojić” iz Vrbovca, KUD “Kopaonik” iz Leposavića, KUD “Cvetko Grbić iz Štrpca i Hora “Car Dušan”.