Nastavak iskopavanja u selu Kiževak

Iskopavanja u Kiževaku
Izvor: RTK

U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške danas su nastavljena iskopavanja i radovi na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, prenosi RTK.

Iskopavanju su prisustvali predstavnici Radne grupe Kosova i Srbije za nestala lica, predstavnici Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta i Međunarodne komisije za nestala lica.

Deo ekipe za iskopavanja su i forenzičari sa Kosova, u okviru Radne grupe za nestala lica.

Prvog dana iskopavanja izvršena je priprema terena, dok će sutra početi iskopavanje posmrtnih ostataka.

Procena je da će iskopavanja i ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava nedavnog rata na Kosovu  na ovom mestu trajati najmanje dve nedelje. 

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović rekao je ranije za Tanjug da je pitanje nestalih jedno od glavnih tačaka dijaloga Beograda i Prištine koji je prošle godine vođen na ekspertskom nivou, u fokusu radnih grupa u rasvetljavanju sudbina 1.642 osobe koje se vode kao nestale posle sukoba na prostoru Kosovu.

On je istakao da je Srbija po tom pitanju ispunio preuzete obaveze, ali da kosovska strana nije postupila ni po jednom zahtevu Beograda za istraživanje lokacija za koje se veruje da su masovne grobnice.

U masovnoj grobnici u selu Kiževak krajem prošle godine pronađeni su posmrtni ostaci nepoznatih osoba za koje se pretpostavlja da su tela kosovskih Albanaca.

Prema procenama, u grobnici u Kiževku se nalaze posmrtni ostaci 15 ili 16 osoba, a do sada je utvrđen identitet dva tela.

Iskopavanja su prekinuta u novembru prošle godine zbog loših vremenskih uslova, grobnica je konzervirana, a sada su iskopavanja nastavljena.