Neizvesna isplata zarade za 5.000 radnika Trepče Jug i Telekoma

Telekom - Trepča
Izvor: GazzetaExpress

Ukoliko se računi TrepčeJug i Telekoma, blokirani zbog duga ne odblokiraju, hiljade radnika će ostati bez plata što bi moglo izazvati proteste širom  Kosova, piše Gazeta Ekspres.

Oko 5.000 zaposlenih u Telekomu, Pošti i Trepči ovog meseca može ostati bez plata ili će njihove plate kasniti. Razlog za to je blokiranje računa zbog neizmirenih dugova.

Predsednik Sindikata radnika Telekoma Ljamih Baljaj rekao je za Gazeta Ekpres da ukoliko računi ne budu odblokorani u roku od dva dana, neće biti samo ugrožena isplata plata radnicima već i rad preduzeća.

„Sve dok su računi u blokadi, nisu samo ugrožene plate radnika, već i rad celog preduzeća jer možemo ostati bez snabdevanja. Sve zavisi od sredstava. Ugrožene su plate 3.500 zaposlenih u Telekomu i Pošti i ozbiljno su ugrožene sve službe“, upozorio je Baljaj.

Iz Sindikata Telekoma ne isključuju proteste ukoliko dođe do kašnjenja u platama.

Prema Baljajevim rečima, ukoliko se ne odblokira račun, radnici su spremni da protestuju, obustavljanjem rada na sat vremena.

„Sve je spremno, operacija je organizovana,  grupe za štrajkove i proteste su spremne. Ako ne bude deblokade računa, spremni smo da protestujemo u roku od sat vremena, ali čekamo da čujemo odluku“, izjavio je Baljaj za Ekpres.

Pored Telekoma, blokirani su i računi javnog preduzeća „Trepča“.

Vršilac dužnosti šefa ove kompanije Hisen Vrajoli govorio je o razlogu blokade računa.

"Ne znamo tačan iznos duga, jer ga još uvek nismo dobili od banke, ali naši računi su blokirani zbog neispunjavanja nekih obaveza prema dobavljačima i ne možemo izvršiti isplate ako ne prodamo koncentrat sledeće nedelje", rekao je Vrajoli.

Možda će i u ovoj kompaniji doći do kašnjenja plata, jer Vrajoli kaže da se rešenje ne može naći do sledeće nedelje.

Prema njegovim rečima, ako se bude toliko kasnilo, doći će do eskalacije situacije u preduzeću.

„Možda će doći do zaostalih plata i bez rešenja do sledeće nedelje. Plate će u tom slučaju kasniti za 1.350 radnika. Sada smo u procesu, prodaje koncentrata. Plate obično isplaćujemo 7. ili 8. najkasnije 10. u mesecu, ali ako prođe ovaj datum, situacija će eskalirati. Na vreme sam obavestio vladu, ali ona nije ništa preduzela. Videćemo šta će se desiti“, rekao je Vrajoli za Gazeta Ekpres.

Nakon blokade računa u Telekomu, sindikat je zahtevao da se odbor ove te otpusti.

Ovo nije prvi put da su računi Telekoma  blokirani kao rezultat duga prema preduzeću „Z-Mobile“.