Neizvesno je da li će drugo polugodište početi 18. januara

Lajmi.net
Izvor: Lajmi.net

Učenici osnovnih i srednjih škola na Kosovu će nastavu u drugom polugodištu  pohađati u školama, kaže vršilac dužnosti ministra obrazovanja i nauke Ram Ljikaj, međutim, nastavnici traže da se ispune određeni uslovi kako bi nastava mogla da se nastavi u zakazano vreme, prenosi Lajmi.

Ministar Ljikaj u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da ne postoji nova odluka, pa će se nastava nastaviti prema uputstvima Nacionalnog instituta za javno zdravlje radi održavanja zdravlja učenika u školama. U uputstvu se navodi da škole moraju osigurati da se poštuje distanca od najmanje 1,5 metara, kao i da se svakom učeniku, nastavniku i članu školskog osobljasvakodnevno mora meriti temperatura laserskim termometrom.
    
Pripreme za nastavak školske godine, prema Ljikajevim rečima, već su započete i većina škola je dezinfikovana.

“Opštinska odeljenja za obrazovanje škole neprestano snabdeva zaštitnom i dezinfekcionom opremom. Kontingent takve opreme će takođe stići i od ministarstva, ali i od donatora, tako da smo spremni, ako ne dođe do promene u pogledu preporuka Ministarstva zdravlja i Instituta da 18. januara 2021. godine započne drugo polugodište“, rekao je Ljikaj.

Aktuelna vlada Kosova, da bi sprečila širenje koronavirusa, odlučila je da se prvo polugodište školske 2020/2021,. bude završaveno 18. decembra, a da drugo polugodište počne 18. januara.

Prema školskom kalendaru, nastava na Kosovu trebalo je da se završi 24. decembra i započne 8. januara.

Školska godina 2020/2021. započela je 14. septembra i planirano je da se realizuje kroz tri scenarija. Scenario A se bavi razvojem učenja u školskim uslovima. Scenario B ili kombinovano učenje uključuje delimični povratak učenika u škole (prisustvo učenika u školama, u kombinaciji sa učenjem na daljinu), a scenario C je učenje na daljinu ili na mreži.

Čak i čelnici Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu tvrde e da bi drugo polugodište trebalo da počne u školskim zgradama.

Predsednik tog sindikata Rahman Jašaraj rekao je da je u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i nauke odlučeno da se nastava nastavi u školama 18. januara.

“Prisustvom u školi učenje je plodonosnije i donosi bolje rezultate jer se pokazalo da je učenje na mreži teže s obzirom na situaciju na Kosovu“, rekao je Jašaraj.

Savet roditelja Kosova takođe preferira učenje u školskim klupama. Imret Rešiti iz tog saveta kaže da učenje na daljinu, nametnuto merama preduzetim za sprečavanje širenja koronavirusa, nije donelo željene rezultate.

Međutimm Jašaraj kaže da nastavnici imaju određene zahteve kako bi se nastava nastavila u zakazano vreme. Oni od Vlade Kosova traže da dodeli dodatna sredstva od 100 evra na ime zarada za sve zaposlene u obrazovnom sektoru za mesece oktobar, novembar i decembar prošle godine, kao i da se sa tom praksom nastavi tokom trajanja pandemije izazvane koronavirusom.

Prema njegovim rečima, taj zahtev je ispostavljen zato što nastavnici rizikuju da se zaraze koronavirusom. Prema njegovim rečima, u prvom polugodištu, samo od 11. novembra do 14. decembra prošle godine, koronavirusom je zaražen 2.301 prosvetni radnik.

“Ako taj zahtev ne bude usvojen može se dogoditi da sindikat preduzme određene korake, što nikome ne bi odgovaralo“, naglašava Jašaraj.

Ukupan broj nastavnika na Kosovu je veći od 23.000, a sa ostalim školskim osobljem taj broj dostiže 28.000.

Vršilac dužnosti ministra obrazovanja i nauke kaže da razume posvećenost nastavnika, ali da iznos koji zahteva sindikat nije predviđen budžetom.

Međutim, kaže da je od Vlade Kosova tražio da izdvoji oko pet miliona evra za pomoć nastavnicima zbog opterećenja tokom pandemije, ali da još nema odgovora na taj zahtev.