Nemačka ambasada: Sa pasošem Kosova od 1. januara bez viza u zemlje EU, ali ne i u Španiju

Kosovski pasoš
Izvor: Lajmi

Nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći će da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke, saopštila je nemačka ambasada u Prištini. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju, jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.

Kako je saopšteno na sajtu ambasade Nemačke putovanja bez vize biće moguća za kraći boravak, uglavnom turistički, u svrhu posete prijatelja ili porodicu, prisustva kulturnim ili sportskim događajima, poslovnim sastancima, za lečenje, kao kratkoročne obrazovne programe kao što su seminari , konferencije, radionice, letnje škole i slične aktivnosti.

Bez vize je omogućen boravak u šengenskoj zoni u trajanju od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Sa važećim kosovskim biometrijskim pasošem bez vize će od Nove godine moći da se putuje u zemlje EU: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju , Luksemburg, Maltu, Holandiju, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Švedsku. Bezvizni režim obuhvata i zemlje koje nisu članice EU, ali su deo šengenskog prostora - Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.

Putovanja bez vize u Španiju neće biti moguća, naglašavaju iz ambasade Nemačke.