Nemačka donirala Kosovu 15 respiratora

donacija Nemačka
Izvor: lajmi.net

Kosovo je od Nemačke dobilo donaciju vrednu 436.000 evra, tačnije 15 respiratora, a predstavljanju donacije prisustvovali su direktor Kliničkog univerzitetskog centra Kosova Valjbon Krasnići, ministar zdravlja Armend Zemaj i ambasador Nemačke na Kosovu Jorg Rode, piše Ljajmi.

Krasnići je rekao da je ova donacija namenjena poboljšanju usluga za pacijente kojima je potrebna.

"Danas primamo 15 respiratora koje smo dobili iz  Nemačke preko ambasade na Kosovu, na čemu smo im zahvalni. Znate da je za vreme pandemije veliki broj pacijenata trebalo da se leči u klinikama za intenzivnu negu”, rekao je Krasnići.

Prema njegovim navodima ovo nije prva donacija koju Kosovo dobija od Nemačke i prijateljskih zemalja.

"Uveravamo građane Nemačke da će se ovi uređaji pravilno koristiti, samo u svrhu u koju su namenjeni”, rekao je on.

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će se pored donacija i kapaciteti za testiranje utrostručiti.

"Preko vas zahvaljujemo nemačkom narodu što je Kosovo lakše prošlo situaciju stvorenu pandemijom. I ova dragocena je pomoć zdravstvenim radnicima koji vredno rade kako bi spasili svaki život sa kojim se suočavaju zaraženi kovidom-19”, rekao je on.

Ambasador Nemačke Jorg Rode govorio je o odličnoj saradnji ambasade i zdravstvenih institucija na Kosovu.

Čak je u šali rekao da se sa ministrom sastaje češće nego sa suprugom.

„Želim da vam se zahvalim na saradnji, posebno sa Ministarstvom zdravlja. Zaposleni u ambasadi takođe su imali priliku da se testiraju i sarađuju sa Klinikom i Institutom. Kriza i ova situacija obavezuju nas da budemo zajedno. Poput ministra i direktora, nadam se da ne moramo da koristimo ove uređaje ili da ih koristimo što je manje moguće i želim da smo na dobrom putu da pobedimo pandemiju. Nosite masku i držite distancu“, rekao je ministar.