Nenadu Janićeviću iz Gotovuše neophodna pomoć za transplantaciju bubrega u Belorusiji

Nenad Janićević sa suprugom
Izvor: Kosovo Online

Punih osam godina, tri puta nedeljno Nenad Janićević iz Gotovuše u opštini Štrpce prelazi oko dvesta kilometara kako bi u Severnoj Mitrovici obavio hemodijalizu koja ga održava u životu i sada mu je potrebna pomoć za transplantaciju bubrega u Belorusiji.

Sve do 2013. godine vodio je normalan život sa suprugom i kćerkom, kada mu se nakon određenih zdravstvenih problema, za koje je tada mislio da su bezazleni, život pretvara u pravu borbu, koja je svakim danom sve teža.

"Imao sam visok krvni pritisak i jednom sam primetio krv u mokraći, otišao sam ovde kod lekara i oni su me poslali za Mitrovicu. Tamo sam ležao nekoliko dana, nakon čega su me poslali za Niš. Tamo su mi odradili sve preglede, ali nisu biopsiju bubrega. Oni misle da je to bilo zapaljenje bubrega i tada počinju problemi. Sa dijalizom sam počeo  u decembru 2015 godine i decembra će biti osam punih godina kako idem na dijalizu", kazao je Nenad za Kosovo onlajn i istakao da je sam postupak dijalize veoma težak i da traje četiri sata, a da mu pre svega teško pada putovanje do Mitrovice.

Nakon nekoliko godina hemodijalize Nenadu je 2017.godine u Kliničkom centru u Nišu urađena transplantacija bubrega, koja nažalost nije bila uspešna.
 
"Pozvali  su me 10. jula na transplantaciju u Niš, ali nažalost nije uspela. Mislim da je došlo do sepse, bubreg je počeo da se suši, da li je to bila greška lekara ili je to odbacivanje bubrega ne znam, nije utvrđeno“, kazao je Nenad.

Sa godinama i Nenadov organizam slabi, pa mu hemodijalize sve teže padaju. Ipak pojavila se nada da se transplantacija može uraditi u Minsku u Belorusiji za šta je Nenadu potrebna pomoć.

"Pojavila se nada za transplantaciju bubrega u Belorusiji u Minsku. Potrebna sredstva su 95.000 evra. Tu su uračunati put, troškovi lečenja, transplantacija, postoperativni tok“ rekao je Nenad.

"Molim sve dobre ljude da pomognu ko koliko može, jer on je već osam godina na dijalizi",ističe Nenadova supruga Danijela i kroz suze dodaje da im se život promenio iz korena, i da uvek brine pri svakom njegovom novom odlasku na hemodijalizu.

Ljudi dobre volje koji žele da pomognu Nenadu mogu to učiniti slanjem sms poruke 1511 na broj 3030 ili na brojeve računa :

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001670910-85

 Uplatom na devizni račun:

160-6000001671549-11

 IBAN:

RS35160600000167154911