Novaković: Elektrosever nudi damping cene za potrošače, ne želimo da opterećujemo građane

Novaković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Elektrosevera Slobodan Novaković izjavio je da je cilj te kompanije da ne opterećuje građane, zbog čega je cena struje niža u odnosu na najpovoljnije snabdevače, kako na Kosovu, tako i u regionu.

Novaković je naveo da je Elektrosever počeo sa naplatom električne energije.

"Krenuli smo sa naplatom električne energije u svim opštinama na severu Kosova i Metohije kao novo preduzeće Elektrosever. Naplata se vrši otežano iz mnogo razloga, a glavni razlog je taj što postoje mnogi tehnički detalji koje treba uskladiti. Imali smo najmanje reklamacija za brojila, svega 50 potrošača se do sada žalilo, ali stara baza koja je nudila ljudima podatke koji su se od zadnjeg prebrojavanja promenili. Baza je napravljena neposredno nakon ratnih zbivanja, nije ažurirana jer u dužem vremenskom periodu nije bilo plaćanja električne energije", rekao je Novaković.

Kao je dodao, Elektrosever je, u nameri da privuče kupce, napravio "damping cene".

"To znači da smo za pet odsto niži od najpovoljnijeg snabdevača na KiM, isto tako smo povoljniji od svih u regionu, omogućili smo i 800 kilovata takozvane zelene tarife", dodao je on.

Građani, dodao je, svakodnevno mogu da reklamiraju bile koje nepravilnosti koje otkriju.

"Mi smo pre svega servis građana, u našem je ineresu da privučemo ljude da potpišu ugovore sa nama i da budu zadovoljni snabdevanjem električnom energijom. Imamo službe za reklamaciju, gde ljudi svakodnevno mogu da reklamiraju svoje račune ili bilo koje nepravilnosti koje otkriju, bilo da se radi o nepravilnostima na brojilu, o nepravilno unetom imenu potrošača, znamo da je bilo mnogo migracija proteklih 20 godina, drugim rečima, željni smo da pomognemo potrošaču, da izađemo u susret. Dovoljno je samo priznanje da neko troši električnu energiju u nekom objektu, bilo da se radi o domaćinstvu ili poslovnom objektu, to će biti ulazna karta za bazu podataka, odnosno za evidenciju kao potrošača kod Elektrosevera", rekao je Novaković.

Elektrosever će, kao kompanija, dodaje, izaći u susret svojim potrošačima.

"Nama nije u cilju da građane opterećujemo nečim što nisu potrošili. Cilj nam je da pomognemo ljudima, da budemo tolerantni, a imamo i ekonomski cilj, da preživimo kao kompanija koja će pružati usluge snabdevanja za narednih 20 i više godina. Mi ćemo da izađemo u susret svakom opravdanom zahtevu potrošača, po potrebi, poslaćemo i ljude na teren kako bi se utvrdilo stvarno stanje", naglasio je on.

U prvoj fazi biće zamenjeno 5.000 strujomera na severu, za koje potrošači sumnjaju da su neispravni, dok će u drugoj fazi, dodaje Novaković, izvršiti zamenu svih brojila u srpskim opštinama na severu.

"Dobili smo kontigent od 5.000 pametnih brojila koja će biti iskorišćena za ugradnju kod onih koji smatraju da im brojilo nije ispravno, koje pokazuje veću potrošnju od realne, kao i kod onih potrošača koji do sada nisu imali merna mesta. Sledeća faza je zamena svih brojila, što očekujemo da se desi u toku godine, do kraja leta. Dobićemo donaciju od EU od 20.000 novih brojila, pa je realno očekivati da će svaki potrošač na severu imati pametno brojilo", dodao je on.

Povodom februarskih računa, Novaković je objasnio da je bilo dva računa, od kojih je jedan predračun, dok je finalni obuhvatio realnu potrošnju potrošača.

"U februaru smo izdali dva računa, jedan je predračun čiji je iznos 21.60 evra, bilo da se radi o domaćinstvu ili velikim potrošačima. Taj račun je neka vrsta naše ponude za one koji žele da sklope ugovor sa nama, jer plaćanjem tog predračuna potrošči bi iskazali želju da budu naši korisnici. Finalni račun je baziran na osnovu realne potrošnje, a i tu smo gledali da izađemo potrošačima u susret", naveo je Novaković. 

Apelovao je na potrošače da štede električnu energiju i da koriste zelenu tarifu, odnosnu jeftiniju struju od 22 časa do 6 sati.

"Treba naglasiti da je najjeftina struja od 22 do 6 časova. Sve uređaje koji su veći potrošači, kao što su veš mašine, termo peći, treba koristiti u tom periodu", poručio je Novaković.