Novinari bojkotovali konferenciju ministarke Hajdari u znak solidarnosti sa TV Kljan Kosova

Novinari bojkotuju pres konferenciju Rozete Hajdari
Izvor: Kosovo Online

U znak solidarnosti sa televizijom Kljan Kosova novinari su danas bojkotovali konferenciju za medije ministarke industrije, preduzetništva i trgovine Rozete Hajdari.

Novinari su najpre postavili mikrofone na govornicu, ali su, kada je ministarka Hajdari započela svoje obraćanje, jedan po jedan počeli da sa govornice sklanjaju mikrofone.

Prva je mikrofon uklonila novinarka TV Kljan Kosova, a zatim su njen primer sledile i druge kolege, da bi potom svi zajedno napustili salu.

Ministarka je, iako je novinarske ekipe nisu pratile, održala najavljenu pres konferenciju.

Vlada Kosova je na svom Fejsbuk profilu u celosti objavila pres konferenciju ministarke Hajdari na kojoj je govorila o suspenziji sertifikata za rad televizije Klan Kosova.

Novinari su se solidarisali sa kolegama sa te televizije, kojoj preti zatvaranje nakom što joj je Ministarstvo suspendovalo dozvolu za rad.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova je sredinom juna podnelo krivičnu prijavu protiv televizije Kljan Kosova, smatrajući da krše ustav time što se u dokumentima kompanije "opštine na Kosovu predstavljaju kao da su gradovi u Srbiji".

Kosovska agencija za registraciju biznisa je poništila sertifikat za rad TV Kljan Kosova, koji se žalio na odluku, ali je žalba konačno odbijena 28. jula.

Novinari i aktivisti civilnog društva okupili su se juče na trgu u Prištini kako bi i skupom podrške izrazili solidarnost sa kolegama sa TV Kljan Kosova.