Novinarstvo, profesija visokog rizika na Kosovu

Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima
Izvor: Radio Kim

Novinari su često na meti kritika, trpe pritiske, a nekada su i životno ugroženi. Uslovi u kojima više od dve decenije rade srpski novinari na Kosovu i su posebno rizični i susreću se sa mnogim teškoćama koje uz veliku profesionalnu odgovornost i ličnu upornost ipak prevazilaze, prenosi RTS.

Radeći svoj posao novinari su često pod pritiskom, ponekad izloženi i pretnjama. U često nebezbednim uslovima na Kosovu nastoje da posao završe u duhu svoje profesije.

"Novinarstvo je i dalje profesija visokog rizika na Kosovu i Metohiji. Postoje razne vrste pritisaka i ometanja u obavljanju svog posla", rekao je Budimir Ničić iz Društva novinara Kosova i Metohije.

Dugogodišnja novinarka Politike Biljana Radomirović iz Severne Mitrovice kaže da srpski novinari imaju razne poteškoće, i da su pojedina mesta na tom području za njih veoma rizična.

Radomirović dodaje da je novinar na Kosovu uvek u riziku, a dešavalo joj se na mostu i da joj svetleća raketa zakači rame.

Novinar Večernjih novosti Dragana Zečević rekla je da osim nedostatka slobode kretanja, srpski novinari na Kosovu se suočavaju sa kršenjem i kosovskih zakona o slobodi jezika.

U poslednje vreme pred novinare se postavlja rampa na administrativnim prelazima. Na Jarinju je, u februaru, naša ekipa posle trodnevnog čekanja, četvrtog dana odbijena i vraćena.

"Ne možemo govoriti da je na Kosovu i Metohiji postignut institucionalni napredak, kada je u pitanju sloboda medija, ali smo se izborili za neki nivo autonomije i ona se svaki dan ponovo osvaja", rekao je generalni sekretar UNS Nino Brajović.

Književnik i novinar Živojin Rakočević rekao je da su mediji najslobodniji i najrazvijeniji deo društva, života Srba na Kosovu uz kulturu.

"Tu vi pomerate granice svoje lične slobode i granice opštih sloboda, imate svetu misiju da posvedočite šta se dešava sa vašim životom i sa najvažnijim ostvarenjima vaše kulture, šta se dešava sa vašim gradovima koje su vam oteli, šta se dešava sa korupcijom, kriminalom", naveo je Rakočević.

Saradnja srpskih i albanskih novinara postoji. Razmenjuju informacije i kontakte.

"Njihovi mediji, iako se deklarišu kao da su slobodni, nisu toliko slobodni. Nije to sloboda da ih pritiska politika. To je ona sloboda u glavi", rekao je Ivan Miljković, urednik portala "Riznica"

Srpski novinari na Kosovu  priželjkuju nezavisan TV kanal o čemu se ranijih godina često govorilo, i posle svega zaćutalo. Problem je i ekonomska održivost medija za koju se bore nezavisne produkcije i portali.