Novo Brdo bilo centar Nemanjićke Srbije, sada okuplja Srbe u ovom delu Kosova

Crkva Bostane
Izvor: Telegraf.rs

Crkva u selu Bostane u blizini Novog Brda, sabirno je mesto za Srbe koji žive u razbacanim selima i mahalama u ovom delu Kosova, piše Telegraf.

Na ostacima stare crkve, koju su Turci srušili sredinom 19 veka, podignuta je nova crkva posvećena Presvetoj Bogorodici. Prilikom gradnje korišćen je materijal sa stare novobrdske crkve, koju su Turci razorili odmah po osvajanju Novog Brda 1441. godine. Oko crkve je i staro srpsko groblje, a i novoizgrađeni parohijski dom.

Selo Bostane se prvi put pominje 1432. godine i nalazi se nedaleko od srednjovekovnog grada tvrđave Novo Brdo. Bostane je administrativni centar opštine Novo Brdo. Sadašnja crkva Presvete Bogorodice datira iz 19. veka. Novo Brdo bilo je sedište ekonomske moći Nemanjićke Srbije zbog svojih rudnika srebra i bilo je ucrtano na ondašnjoj mapi sveta.

Patrijarh Pavle kao episkop raško-prizrenski posebno se potrudio da se crkva rekonstruiše i ne padne. Srbi u novobrdskom kraju, kažu da im snagu za ostanak i opstanak na Kosovu, daju vera i brojne crkve i manastiri podno Prilepca i Novog Brda, kao svedoci žive vere pravoslavne.

Na oko 15 kilometara istočno od Novog Brda u srednjovekovnom gradu Prilepac, rodio se i knez Lazar, jedan od najznačajnijih vladara u srpskoj istoriji.

"Odrastali smo ponoseći se time da živimo u kraju gde je rođen knez Lazar, ali i da živimo na području odakle je polazila sva snaga ondašnje Srbije, kada je bila najmoćnija na Balkanu. Priče o srpskim junacima, slavnoj prošlosti Novog Brda i njegovom sjaju u srednjovekovnoj Srbiji, slušali smo od svojih starijih. Danas je malo ostalo od tog bogatstva. Narod ovde veoma teško živi, bez posla i stalnih izvora prihoda",  kaže jedan od ovdašnjih žitelja.

Iznad sela, nalazila se Saška, odnosno Latinska crkva, koju su u srednjem veku podigli članovi dubrovačke trgovačke kolonije i poznati novobrdski rudari. U crkvi su otkrivene porodične grobnice i jedna ostava srebrnog nakita.

Nakon rata 1999. godine većina Srba nije napuštala Bostane, tako da u njemu sada živi oko 500 ljudi. Bave se uglavnom poljoprivredom. Crkvena opština novobrdska Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske uputila je poziv blagočestivom narodu i svima ljudima dobre volje, da pomognu u freskopisanju hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Bostanu.

"Pretprošle godine počeli smo sa živopisom i uz pomoć Božiju i vašu završili jednu četvrtinu hrama. Molimo se Presvetoj Bogorodici da zajedno u slavu Božiju, završimo ovo bogougodno delo. Ako ste u mogućnosti i imate volje i ljubavi da pomognete i tako i vi postanete deo zadužbinara zajedno sa našom Svetorodnom lozom Nemanjićkom, priloge možete uplatiti na sledeći žiro račun. Svima Vama koji ste pomogli koji će postati deo ktitora i priložnika molimo se Gospodu da Vama i Vašim porodicama i svim ljudima dobre volje podari svako zdravlje i sreću uspešno poslovanje i svaki Blagoslov Božiji. Sa poštovanjem i ljubavlju", navodi uprava SPCO novobrdske u Bostanu.

Nemanja
14. Novembar 2020.
Samo napred uz Boziju pomoc brate Stevo! Trebali ste da pomenete u tekstu i Oca Stevu koji je poceo da ozivljava parohiju i vodi je kao pravi pastir. S'Bogom!