Nrečaj: Sudije i tužioci ne mogu da zaštite građane, Vlada Kosova mora da ima strategiju za policiju

Anton Nrečaj
Izvor: Ekonomia Online

Advokat Anton Nrečaj prokomentarisao je izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija da su događaji sa tragičnim završetkom, poput onog koji se dogodio u baru „Bon Vivant” prošle nedelje, rezultat nefunkcionisanja pravosuđa, navodeći da sudije i tužioci ne mogu da zaštite građane, prenosi Ekonomija onlajn.

Nrečaj je rekao da teret, u ovim slučajevima sa smrtnim ishodom, takođe nosi policija, ali da institucije treba da imaju plan i pronađu problem. 

„U izvesnoj meri mogu da se složim sa premijerovom izjavom, da je deo onoga što se dešava upravo propast pravosudnog sistema, ali nije samo pravosudni sistem zakazao. U ovakvim slučajevima, kada se bavimo bezbednosnim pitanjima, sudije i tužioci ne mogu da zaštite građane. Oni se bave pitanjima sprovođenja pravde, dok se policija bavi pitanjima bezbednosti. U ovoj situaciji, odnosno u ovom slučaju, premijer bi trebalo da se fokusira da policija investira u stvaranje posebnih, specijalnih jedinica koje se bave ovim pitanjima. Reč je o policijskim jedinicama koje veoma brzo reaguje u slučajevima kada se radi o krađama i o slučajevima ubistava, kao što se dešava poslednjih dana“, istakao je Nrečaj.

Istakao je da bi institucije, na čelu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, morale da naprave strategiju i identifikuju problem.

„Da vide zašto Policija ne može da stigne na vreme na mesto događaja, i da to uporedimo sa načinom na koji policija u zemljama EU reaguje, gde je maksimalno vreme dolaska policije na mesto incidenta jedan do dva minuta. Ceo teret odgovornosti pada na nadzornike te policijske jedinice, stanice u kojoj se ona nalazi. Ali u našem slučaju potrebno je 15 minuta da policija stigne na lice mesta”, rekao je Nrečaj.

Povodom izjava gradonačelnika Prištine, Perparima Rame, da Priština treba da ima svoju policiju, Nrečaj je rekao da gradska policija nije nadležna za rešavanje takvih slučajeva.

Advokat je takođe istakao da Vlada Kosova treba da ulaže u Kosovsku policiju.

„Kosovska policija mora biti obučena da upravlja ovim situacijama. Imali smo i takvih slučajeva kada je policija bila nedaleko od mesta događaja, odnosno videla je mesto događaja, zločina, ali nije intervenisala, jer je bila nespremna, i ne može da interveniše naravno, jer rizikuju život. Ali sa druge strane, u svakoj policijskoj stanici treba da postoje specijalizovane jedinice za rešavanje ovih slučajeva. To bi trebalo da bude grupa spremna da deluje u svakom trenutku“, zaključio je Nrečaj.