Obeležen Dan Evrope, Brnabić: Evropski put danas važniji nego ikada

Brnabić u Novom Sadu na obeležavanju Dana Evrope
Izvor: Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na prijemu povodom proslave Dana Evrope u Novom Sadu da je evropski kontinent uvek bio motor svetske nauke, kulture i umetnosti, obrazovanja i filozofije, ali nažalost i sukoba i ratova, prenosi RTV.

Prema njenim rečima, zbog toga je 9. maj i stvaranje temelja Evropske unije projekat koji je pre svega mirovni, a tek onda privredni, ekonomski i politički projekat, koji je obezbedio višedecenijski period blagostanja i prosperiteta.

"Srbija je država koje prvim članom svoga Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima. Evropski put danas je važniji nego ikada i predstavlja garant mira i stabilnosti i napretka za sve naše građane", rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da Srbija i Balkan nisu evropska periferija kako to neki vole da kažu, ili meki trbuh Evropske unije ili evropsko predvorje.

"To što smo danas u Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture, gradu koji je donedavno bio Omladinska prestonice Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti Biosens instituta, samo je jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo Evropske zajednice", kazala je Brnabić.

Ona je navela da je EU i najvažniji politički i trgovinski partner Srbije.

"Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost. Svim našim građanima i svim građanima Evropske unije čestitam Dan Evrope", zaključila je Brnabić

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da se danas slavi vizija ujedinjene Evrope zasnovane na miru, vladavini ljudskih prava, solidarnosti, kao i da baš te vrednosti donose prosperitet građanima.

"Ta vizija je postala realnost, jer je princip saradnje zaživeo. Pred nama su teška vremena, ali smo bolji zajedno i samo tako možemo da izgradimo bolju budućnost",  rekao je Žiofre.

Pored brojnih sardžaja, premijerno je prikazan mobilni mural "Artists in residence", koji oslikava budućnost Evrope viđen očima mladih evropskih umetnika, a na Trgu slobode upriličen je koncert "Bolji smo zajedno", orkestra "Western Balkans Youth Orchestra".