Obeleženo 19 godina od zločina nad srpskom decom u Goraždevcu

Pomen u crkvi rođenja Presvete Bogoridice
Izvor: Kosovo Online

Pomenom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu obeleženo je 19 godina od ubistva srpskih dečaka Ivana Jovovića i Pante Dakića.

Pomenu, kome je prisustvovalao više destina ljudi, služio vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Ilarion je tokom besede kazao da tuga zbog stradanja dece ostaje u dubini duše.

"Ovaj svet je pun rana. Tajnu bezakonja dela u ovom svetu, ne smemo da zaboravimo. Vaš opstank na vašem mestu strašnom, na stratišu, jeste velika pobeda, i tu treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom. Okupili smo se zapravo zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog dece koja su imala snage da se raduju životu, pritisnuta nekako uza zid, u neki ćošak postojanja, ta deca nisu odustala od soje radosti, igre, od svoje reke, da se na toj reci raduju. To je hrišćanska pobeda, pobeda jevanđelja, pobeda vere u jevanđelje. I zato neka nam osmeh Pantov, i stamenitost Ivanova budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće. Nije slučajno da se ovaj običaj odomaćio, da nosimo sveće, uspomenu na ova dva nova mučenika, koja su stradala radi životne radosti, nisu pristali da se zagledju u zlo, da čame u depresiji, već su se radovali životu", kazao je otac Ilarion.

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

"Ovde smo zajedno u znak sećanja na nevinu stradalu decu, žrtve strašnog zločniča. Ovde smo u znak saučešća, u bolu žitelja Goraždevca, na čiju su decu teroristi kukavički otvorili vatru. Oni su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na KiM. Simbol nepojmljive ideologije mržnje, prava na život i integritet", kazao je Tajić.

Otac Pante Dakića, Milosav, kazao je da prošlo devetnaest godina, i da ne može  od ubica da očekuje da pronađu krivce.

"Ali se nadam da će država Srbija i predsednik da se više zalažu. Naša situacija je nikakva, živimo kao jaganjci među vukovima, život je vrlo težak", kazao je Dakić.

Albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003. godine pucali na grupu od osamdesetak dece, koja su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đordja Ugrenovića (20).

Počinioci zločina nisu pronađeni, a Euleks je i zvanično prekinuo istragu.