Obezbeđen privremeni smeštaj za povratničke porodice Roma, Aškalija i Egipćana

kirija
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Posredstvom UNHCR-a, 2017. godine se 75 porodica Roma, Aškalija i Egipćana vratilo na Kosovo iz Severne Makedonije i Crne Gore, ali većina tih porodica još uvek nisu trajno rešile svoje stambeno pitanje i žive u veoma teškim i nehumanim uslovima, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Uz pomoć tog ministarstva i resornog ministra Dalibora Jevtića pronađeno je rešenje, ndi se u saopštenju.

Naime, kako je navedeno, razlozi za njihov život u teškim uslovima najčešće su vezani za neposedovanje zemljišta u vlasništvu ovih porodica, loša ekonomska situacija, nezaposlenost, proceduralne smetnje oko izgradnje kuća i drugo.

Zbog zaostalih dugovanja za kiriju i neplaćenih računa za komunalne usluge, pretila je opasnost da 49 porodica Roma, Aškalija i Egipćana ostane i bez svog privremenog krova nad glavom.

Opštine u kojima su ove parodice, sa ukupno 194 člana, našli privremeno utočište, nažalost, nisu do sada značajnije mogle da pomognu oko trajnih rešenja.

Pandemija koronavirusa je dopunski otežala već lošu ekonomsku situaciju i mogućnost sezonskog zaposlenja za mnogobrojne članova tih porodica. Njihovo izbacivanje na ulicu bi izazvalo pravu humanitarnu katastrofu u kriznim vremenima pandemije, navode iz Ministarstva za povratak i zajednice. 

Zato je na inicijativu ministra Dalibora Jevtića, uprkos velikim skraćenjima budžeta, Ministarstvo za zajednice i povratak snosilo troškove za kiriju i komunalije u 2020.godini za 49 povratničkih porodica Roma, Aškalija i Egipćana, koje su privremeno utočište pronašle u opštinama Prizren, Uroševac, Obilić, Gračanica, Dragaš, Peć i Gnjilane.

Ministarstvo je o tome obavestilo pomenute opštinske vlasti i istovremeno apelovalo na njih da naredne godine ove ugrožene porodice budu uključene u socijalne šeme staranja u skladu sa važećim zakonima.

Porodice Roma, Aškalija i Egipćana kažu da bi mnoge porodice jesen i zimu verovatno dočekali pod vedrim nebom da nije bilo Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Jevtića koji je još početkom godine obećao da ih neće ostaviti na cedilu.