Očišćeno pravoslavno gradsko groblje u Đakovici, veći broj spomenika ponovo porušen

Groblje u Đakovici (Piskota)
Izvor: Facebook

Privremeni organ Opštine Đakovica uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas je okončao višednevnu akciju čišćenja i uređenja pravoslavnog gradskog groblja u đakovičkom naselju Piskoti. Prilikom uređivanja primetno je da je veći broj spomenika i grobnica oštećen ili uništen.

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici "Zavičajno udruženje Đakovčana" groblje koje je bilo u izuzetno lošem stanju, obraslo rastinjem i korovom, detaljno je očišćeno. 

"Nažalost, i prilikom ovog uređivanja kao i ranijih godina, primetno je da je veći broj spomenika i grobnica oštećen ili uništen, što svedoči o odustsvu svih civlizacijskih normi kod lokalne albanske zajednice, budući da Đakovica od juna 1999.godine važi za monoetnički grad u koji se za 23 godine od progona vratila samo jedna osoba srpske nacionalnosti (Dragica Gašić), a koja i sama prolazi najstrašniju golgotu u tom gradu, bez elementarnih ljudskih i građanskih prava", navodi se u objavi.

Dodaje se da je stanje pravoslavnog groblja u Đakovici, na kome je 1999. godine srušena i zapaljena crkva Kneza Lazara sa kapelom je možda i "najverodostojnija ilustracija posleratne zbilje na Kosovu i Metohiji".

"Podsećamo da su albanska groblja u sredinama gde Srbi čine većinsko stanovništvo, kao što je to slučaj u severnom delu Kosovske Mitrovice, bez ijednog oštećenog ili srušenog spomenika ili verskog objekta", navodi se.

Privrmeni organ Opštine Đakovica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju su nedavno, takođe u Đakovici, očistili i uredili i pravoslavno groblje u selu Donji Petrovac - Ljugbunar, koje je takođe u velikoj meri oskrnavljeno, sa porušenim spomenicima i uništenim grobnicama.

"Apelujemo ovim putem da se prekine makar rat protiv mrtvih koji se generiše politikom aktuelene privremene prištinske vlasti", navodi se u saopštenju.