Odalović: Poslednji sastanak sa Prištinom imali smo pre godinu i po dana, ne odgovaraju po našim zahtevima

Veljko Odalović
Izvor: Radio Televizija Gračanica

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše SFRJ danas je povodom Međunarodnog dana nestalih tražila da se rad na zakonu o nestalima odblokira i podsetila da se 32 godine traga za 9.876 ljudi, što, prema recima predstavnika Međunarodnog crvenog krsta, govori da 10.000 porodica decenijama živi u paklu neizvesnosti, prenosi RTV.

Predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović precizirao je da je od tog broja više od 3.300 nestalih Srba, kao i da je još 616 imena na operativnoj listi predatoj hrvatskoj strani, a koja su izvesno nestala, ali nisu na zajedničkoj listi jer nisu ispunili sve kriterijume MKCK.

Predsednik Koordinacije Duško Čelić naglasio je da je Koordinacija dobila uveravanje iz Predsedništva da će za dve do tri nedelje organizovati sastanak, da će rad na izradi zakona biti odblokiran i da će zakon proći proceduru do kraja godine.

Regionalni koordinator MKCK za zapadni Balkan Martina Fava podsetila je da je u ratnim sukobima na tlu SFRJ nestalo 35.000 ljudi, da sudbina 9.876 još nije rasvetljena i da isto toliko porodica decenijama živi u bolu i neizvesnosti, u psihološkoj patnji, finansijskim poteškoćama, te da jedan dan godišnje nije dovoljno da se njihova situacija unapredi.

Potreban je dodatni napor, kaže Fava, svih institucija u regionu i njihova povezanost, kao i da društvo razume to bolno pitanje.

Fava je izrazila zabrinutost zbog sporog procesa ekshumacije i identifikacije i naglasila da su od prošlog avgusta identifikovane samo 102 osobe, što je jedan odsto od ukupnog broja nestalih.

Odalović je rekao da ostaje nada da ćemo imati mnogo više rezultata i dati vise odgovora nego do sada, te da je ovo druga godina da sa rezultatima ne možemo biti zadovoljni.

"Hrvatske kolege odbijaju bilo kakve sastanke poslednje dve godine, poslednji sastanak sa Prištinom imali smo pre godinu i po dana, ne odgovaraju po našim zahtevima ... Zagreb ignoriše 36 grobnih mesta, koje su sami priznali da ne pričamo o 54 nova zahteva koje smo predali", rekao je Odalović i dodao da se Priština ponaša identično kad je reč o zahtevima o potencijalnim mestima.

Trebalo je, kako kaže, da dođemo do novih informacija iz arhiva, tela su u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i tamo nema nijednog procesa koji se vodi, kako bi došli do informacija.

Naglasio je da će im dati za pravo da traže naše podatke kada vidi ijedan njihov i podsetio da je samo na osnovnu naših podataka prošle godine pronađeno šest posmrtnih ostataka Albanaca.

Dodao je da je istina da su 924 tela kosovskih Albanaca pronađena u izmeštenim grobnica u središnjem delu Srbije, da je plovnim putem u Srbiju stiglo više od 400 i da su oni ekshumirani.

"Poštovali smo žrtve bez razlike, tražimo takav isti odnos, da se izbegne proces politizacije, da se vratimo izvornom mandatu, procedurama, potpisanim protokolima", rekao je Odalović.

"U mrtvačnicama je blizu 4.000 tela i delova tela, u Hrvatskoj je bar 400", naveo je Odalović i dodao da malo ko zna da se još 1.600 Srba vodi kao nestalo u BiH da je tamo u mrtvačnici više od 2.000 tela.

"Ne možemo dalje ako se arhive ne otvore, ako nam na kašičicu daju informacije iz međunarodnih organizacija koje su bile na ratnom području", naveo je on i naglasio da se nadao da će u Briselu dobiti novi podsticaj, a ne "autistično ponašanje Prištine i Aljbina Kurtija".

Izrazio je žaljenje što se čini da međunarodna zajednica nema snage, autoriteta, ili mehanizam pritiska na Sarajevo, Zagreb i Prištinu.