Odbor za budžet odobrio 2,8 miliona evra za RTK za treći kvartal 

Odbor za budžet i transfere
Izvor: Reporteri

Odbor za budžet, rad i transfere, iako nije odobrio izveštaj o troškovima RTK za period april-jun 2021. godine, odobrio je i izdvojio za tu medijsku kuću budžet u iznosu od 2,8 miliona evra za treći kvartal, prenosi Reporteri.

Zamenik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je reagovao na pitanja poslanika iz redova Pokreta Samoopredeljenje, koja su izazvala žestoku debatu, rekavši da se njihova pitanja ponavljaju i da nemaju nikakve veze sa tromesečnim izveštajem.

Zamenik predsednika Pokreta Samoopredeljenje je odgovorio Ljekaju da nije dobro pročitao izveštaj, na šta mu je odvratio da „priča gluposti“.

Direktor RTK Ngadnjim Kastrati  je izmešu ostalog rekao da dug prema Regulatornom autoritetu za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPK) nije plaćen sedam godina i da je urazgovorima kako da se otplati u ratama.

Naglasio je da je po pitanju marketinga sve u skladu sa planiranim.

„Pokušali smo da predstavimo sve što je u izveštaju, možda smo napravili neke greške, ali spremni smo da to popravimo. Tokom drugog kvartala održano je evropsko prvenstvo i marketing je završen kako je planirano. Prednacrt je odobrio odbor RTK, tu je i najveći sportski događaj Olimpijske igre. Ugovor o najmu automobila je na pet godina. Sugestivno je pitanje da li sam potpisao ovaj ugovor, mislim da to nije loš ugovor jer sve institucije iznajmljuju automobile, tender je bio javan, vrednost je bila predviđena. Sastali smo se sa zvaničnicima RAEPK i dogovaramo se o plaćanju duga na rate“, rekao je Katrati.

Istakao je da su svi doprinosi za radnike plaćeni.

„Sa punom odgovornošću kažem da su do sada svi doprinosi uplaćivani. Što se tiče sudskih izvršitelja, bilo je slučajeva koje smo dobili, na osnovu informacija, kojima raspolažem nismo ugroženi. Broj zaposlenih u RTK iz godine u godinu se smanjuje, RTK ima svoj pravilnik, ugovori i usluge su regulisani Zakonom o radu, kada se formira Odbor promene propisi, poštovaćemo ih“, rekao je Kastrati.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Visar Korenica zatražio je od predstavnika RTK da detaljnije razrade izveštaj.

„Mislim da nedostaju informacije, važne za da u potpunosti razjasnite programe i troškove nastale u tromjesečju kojim je obuhvaćen izveštaj. Ovo što ste predstavili me ne uverava u odgovornost koju imate kao direktor. Deo o iznajmljenim vozilima, kada će se završiti i koliko će trajati”, zapitao je Korenica.

Predsednik Komisije Armend Muja rekao je da je većina dugova RTK prema javnim institucijama i da iznosi blizu dva miliona. Pominjući da za automobil pežo RTK pet godina plaća 30.000 evra, Muja je naglasio dug RTK prema Nezavisnoj komisiji za medije u iznosu od 180.000 evra.