Odlazak lekara sa Kosova nastavlja se i tokom pandemije

lekari
Izvor: Gazeta Ekspres

Predsednik Federacije sindikata zdravstva Bljerim Sulja rekao je da ni tokom pandemije zahtevi lekara za odlazak u inostranstvo nisu prestali, već se naprotiv, prema njegovim rečima, povećavaju, prenosi Gazeta Ekspres.

"Agencije koje zapošljavaju ove ljude funkcionišu i potražnja raste, situacija je vrlo krhka", rekao je Sulja.

Sulja je dodao da su uslovi rada, specijalizacije i niske plate, glavni razlozi koji teraju zdravstvene radnike da napuste Kosovo i da će tako biti i posle završetka pandemije kovida-19.

Prema njegovim rečima, političari neće da daju prednost zdravstvu.

"Gledajući trenutnu politiku na Kosovu, nisam optimista. Znam da će naši političari zaboraviti pandemiju i neće joj dati prioritet. Ponovo će lagati u kampanji. Sindikat mora biti mnogo zahtjevniji nakon pandemije", rekao je Sulja.

Iako je ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio da je zaustavljen odlazak lekara sa Kosova, potpredsednik Lekarske komore Naser Đonbaljaj rekao je da su tokom ove godine lekari podneli 93 zahteva za odlazak sa Kosova.

"U ovoj godini podneta su 93 zahteva i kretanje je nastavljeno istim trendom kao i prethodnih godina. Prijave za zaposlenje uglavnom dolaze iz Nemačke", rekao je Đonbaljaj.