OEBS predstavlja izveštaj i dokumentarni film o povratku raseljenih lica

OEBS
Izvor: osce.org

Misija OEBS-a na Kosovu predstaviće, sutra u Prištini, izveštaj pod nazivom „Procena dobrovoljnog povratka na Kosovo“ i dokumentarni film o povratku pod nazivom „Biti svoj na svome“.

Izveštaj, saopšteno je iz OEBS-a, pruža pregled pravnog okvira koji se koristi u procesu povratka i njegovu primenu na Kosovu, uključujući informacije o imovinskim pravima relevantnim za raseljena lica i povratnike, procenu bezbednosne situacije za povratnike i pregled procesa pronalaženja trajnih rešenja za raseljena lica sa Kosova.

Dokumentarni film sadrži lične priče o povratku i raseljavanju i pomaže da se razume život nekih povratnika, navodi se u saopštenju.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu predstaviće nalaze izveštaja, nakon čega će uslediti projekcija dokumentarnog filma i panel diskusija.

U sastavu panela najavljeno je da će biti Nenad Stojčetović - generalni sekretar Ministarstva za zajednice i povratak, Rozafa Ukimeraj - generalna sekretarka Ministarstva lokalne samouprave, Gazmend Hodža - direktor Odeljenja za javnu bezbednost Kosovske policije i Miljaim Čekaj - šef Jedinica za iseljenje Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine.