Ombudsman: Neće biti tolerancije za kršenje zakona i ljudskih prava

Naim Ćaljaj
Izvor: Reporteri

Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj ocenio je da treba poboljšati način izbora za visoke funkcije u pravosudnom sistemu i u izvršnoj vlasti, prenosi Reporteri.

Ćeljaj, koji je ombudsman manje od mesec dana, istakao je da se ne bi smeli kandidovati ljudi koji mogu da utiču na proces izbora.

Komentarišući povlačenje američke ambasade i Evropske unije iz procesa izbora članova Tužilačkog saveta i glavnih tužilaca osnovnih tužilaštava, Ćeljaj je u intervjuu naveo da i ombudsman deli istu zabrinutost.

Dodao je da građani moraju da povećaju kredibilitet zakonodavnih institucija kako ne bi oklevali da odgovore na probleme.

"Smatram da treba poboljšati način odabira i zapošljavanja na višim državnim funkcijama, bilo u pravosuđu ili u izvršnoj vlasti, jer samo tako možemo doprineti jačanju vladavine prava i vladavine zakona, a nesumnjivo to je jedan od najvažnijih segmenata. Tim izborima utiče se na poverenje građana u institucije. Pitanje prava na kandidovanje je neosporivo pravo svakog građanina koji ispunjava zakonske uslove za položaj, međutim, moramo biti oprezni za kandidature osoba koje mogu uticati na sam proces“, naglasio je Ćeljaj.

Novoimenovani zaštitnik građana rekao je da u svom petogodišnjem mandatu želi da poveća poštovanje preporuka koje dolaze iz te institucije, posebno onih koje se odnose na lokalni nivo.

Povećati transparentnost, odgovornost i pružanje boljih opštinskih usluga građanima su glavni cilj.

Ćeljaj kaže da planira da uključi zaštitnika građana u proces izrade zakona.

"Ohrabruje to što se poslednjih godina primena preporuka Ombudsmana od strane centralnog nivoa, centralne izvršne vlasti, znatno povećala, više od 50 odsto, što je ohrabrujuće i verujem da ćemo, ako se ova situacija nastavi, imati trend značajnih poboljšanja. S druge strane, segment u kome je došlo do stagnacije je lokalni nivo. Tamo smo primetili neprimenjivanje preporuka oko 24 odsto. Moja vizija za budućnost je u smislu jačanja unutrašnje demokratije, transparentnosti i odgovornosti i povećanje kvaliteta usluga građanima od strane opština“, rekao je Ćeljaj.

Ćeljaj, koji je u vladi Ramuša Haradinaja bio zamenik ministra pravde, namerava da završi mandat bez ikakvih koruptivnih afera i bez političke pristrasnosti, uz očuvanje nezavisnosti institucije ombudsmana.

"Apsolutno od trenutka kada sam položio zakletvu i kada sam preuzeo mandat, moj cilj je da mandat završim časno. Čuvaću u celini nezavisnost institucije i samog ombudsmana, dokazujući da institucija podiže nivo profesionalizma zasnovan na principu da međunarodno pravo o ljudskim pravima ima prednost nad svim ostalim zakonima i istovremeno održavajući i vodeći računa o tome da na bilo koju od mojih odluka ne utiče niko spolja. Neće biti tolerancije tamo gde se krše zakoni i ljudska prava. U svakom slučaju kada se utvrdi kršenje, preduzećemo sve zakonske mere za imamo u nadležnost i mandat“, naglasio je Ćeljaj.