Opština Gračanica najtransparentnija među opštinama sa srpskom većinom na Kosovu

Aktiv u Opštini Gračanica
Izvor: Opština Gračanica

Najtransparentnija opština sa srpskom većinom je opština Gračanica, pokazalo je istraživanje NVO „Aktiv“ iz Severne Mitrovice, saopštila je Info-služba Opštine Gračanica.

Indeks transparentnosti o učešću građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou „Aktiv“ je merio u osam opština sa srpskom većinom: Zvečan, Leposavić, Novo Brdo, Parteš, Štrpce, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Gračanica.

Prema godišnjem izveštaju Aktiva, odnosno indeksu trasparentnosti lokalnih samouprava, najbolje rangirana opština je Gračanica.

Na skali od 0 do 15 opština Gračanica je na 13,5 ispunjenih kriterijuma, odnosno samo na poen i po, od maksimalnih predviđenih principa.

Građani ove opštine, dodaje se u izveštaju, mogu pristupiti dostupnim informacijama, obaveštenjima i dokumentima na srpskom i albanskom jeziku, garantujući pravo na pristup informacijama na maternjem jeziku.

Istraživanje je pokazalo da građani pozitivno ocenjuju pružanje usluga i odgovore na zahteve građana od strane opštinskih organa (onlajn i lično) naglašavajući da bi takva praksa trebalo da bude uspostavljena i u ostalim opštinama na Kosovu.

Zamenik predsednika Opštine Gračanica Saša Danić rekao je da je veoma zadovoljan rezultatima istraživanja i istakao da lokalna samouprava posebnu pažnju posvećuje komunikaciji i saradnji sa građanima, kao i njihovom učešću u donošenju odluka u cilju stvaranja boljih uslova za život.