Najmanje 13 kadeta Kosovske policije pozitivno na testovima za drogu

Kosovska policija amblem
Izvor: Kosovo Online

Poslednji testovi kandidata za kadete u Kosovskoj policiji otkrili su da je najmanje 13 od skoro 1.000 testiranih pozitivno na drogu, zbog čega je njih osam isključeno iz procesa zapošljavanja, piše Koha.

Do kraja prošle godine testiranja na droge vršena su u privatnim ustanovama, ali su nakon dogovora između Kosovske policije i Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova, ispitivanja prebačena u glavne institucije.

Direktor Klinike za biohemiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Šemsi Veselji kaže da su neki kandidati koji su tamo testirani bili pozitivni na amfetamin i neke druge vrste narkotika.

"U prvoj grupi od 426 osoba, u januaru je bilo osam pozitivnih, dok je u grupi od 519 osoba u martu njih pet bilo pozitivno. U prvoj grupi su uglavnom bili pozitivni na amfetamin, dok je u drugoj grupi bio širok spektar supstanci", dodaje on.

Kosovska policija kaže da je za prvih osam kandidata koji su bili pozitivni na opojne supstance već doneta odluka da se oni isključe iz procesa zapošljavanja.

Očekuje se da će ista odluka biti donesena i za ostalih pet.

„Kandidati koji ne ispunjavaju propisane standarde u nekoj od oblasti u kojima se obavljaju medicinsko-psihološki pregledi, ne mogu da nastave proceduru da postanu kadeti Kosovske policije“, navodi se u saopštenju.