Osiromašeni uranijum povezao advokate iz Srbije i Italije, traže pravdu za obolele od raka

NATO Bombardovanje Srbije
Izvor: DW

Pred sudovima u Srbiji još nije dokazana uzročno-posledična veza između malignih bolesti i boravka na području koje je NATO 1999. bombardovao osiromašenim uranijumom. Advokat iz Niša Srđan Aleksić sa kolegama iz Italije, koji su tu vezu dokazali u 300 slučajeva, zastupa obolele od kancera u tri tužbe podnete pred Višim sudom u Beogradu. Tužena strana - NATO poziva se na imunitet, prenosi RTS.

Godinu i po od podnošenja tužbi za naknadu štete NATO se tek nedavno oglasio, pozvao se na imunitet, i to na osnovu sporazuma Partnerstvo za mir koji je Srbija potpisala 2006. godine.

"NATO ne može retroaktivno da vrati taj sporazum koji je potpisan Partnerstvo za mir već samo ubuduće. Moji klijenti su oboleli od kancera kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom i ja smatram da je NATO apsolutno odgovaran za naknadu štete pred našim sudom", rekao je Srđan Aleksić advokat iz Niša.

Vezu između obolevanja italijanskih vojnika i boravka na Kosovu, pred sudovima u Italiji gotovo svakodnevno dokazuje advokat Anđelo Fjore Tartalja.

"Broj dobijenih sporova svakodnevno raste, upravo smo juče dobili još tri spora, i sada imamo 300 pozitivno rešenih slučajeva. Naknada štete u Italiji iznosi minimum 500.000 evra, mnogi su nažalost preminuli pa zastupamo njihove naslednike", istakao je Fjore Tartalja.

Doktorka Rita Čeli bila je konsultant državne komisije koja je istraživala efekte osiromašenog uranijuma na vojnike. Kaže sledeći korak je analiza prisustva teških metala i osiromašenog uranijuma u krvi.

"Mi smo dokazali prisustvo teških metala kod obolelih koji su kratko boravili na kontaminiranim područjima, a to je velika razlika u odnosu na ljude koji na tim područjima žive, oni apsolutno zaslužuju pravdu", istakla Čeli.

Advokat Aleksić očekuje da će prvi postupak pred domaćim sudom početi na jesen. Kaže da se njegovom timu do sada obratilo blizu 3.000 naših građana.