Ostavka članice Tela za razmatranje nabavki, četiri meseca nakon izbora

Lekovi
Izvor: RTK2

Članica Upravnog odbora Tela za razmatranje nabavki Nita Bejta podnela je ostavku na članstvo u toj instituciji, prenosi Koha. 

Odbor je izabran pre oko četiri meseca, a Bejta je potvrdila da je podnela ostavku i navela da je to učinila iz ličnih razloga i da to nema veze sa bilo kojim slučajem pred tim telom. 

Skupština Kosova je izabrala članova Odbora u junu, a Bejta je bila jedan od dva kandidata koje je Vlada predložila parlamentu, iako se uopšte nisu prijavili na konkurs za Upravni odbor tog tela. 

Koha je nedavno pisala o tome kako je odluka Tela za razmatranje nabavki rizikovala da se pretvori u opasan presedan za farmaceutsko tržište i to zato što je većinom glasova izglasano da farmaceutskoj kompaniji nije potrebna dozvola za promet da bi pobedila na tenderu za lekove u Ministarstvu zdravlja. Ovlašćenje za promet je pasoš leka koji pokazuje da taj proizvod ispunjava kriterijum kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti.

Koha je zatražila od Tela za razmatranje nabavki odgovor o tome kako je svaki član glasao u ovom slučaju, ali nije ga dobila.

Izvori Kohe su naveli da su članica Nita Bejta i drugi član Agon Ramadani glasali da se lekovi ne mogu kupiti bez sertifikata o kvalitetu i efikasnosti, dok su ostala tri člana, predsednica Vjosa Gradina, Kimete Gaši i Vedat Potrkoi, izglasali da se lekovi ugovaraju i bez tog kriterijuma.